För någon vecka sedan när jag hamstrade ost på Mi Piace i Sickla Köpkvarter Magasinet inför helgen upptäckte jag att en ny köttdeli öppnat precis bredvid. För de som inte vet – Sickla Köpvarter Magasinet är en del av Sickla Köpkvarter som omfattar ett mattorg/saluhall. Här huserar Erssons Fisk & Deli, Erssons Bakficka, Mi Piace – Ostbutiken, Systembolaget och nu Sovel – Kött och Grill. Det är ett litet mattorg och det är trevligt med hög kvalitet på godsakerna. Nu  med en köttdisk av rang är det om möjligt ännu trevligare.

Nicke Nyfiken som jag är stegar jag dit och glanar i skyltfönstret. Här ligger styckdetaljer jag aldrig sett förut. Jag frågar och får svaren att disken innehåller både svenskt skärgårdskött och amerikanskt kvalitetskött. Chuck Eye, flankstek, flapsteak, kalvkotletter, kronkotlettrader, lammracks, inner/ytterfileér av lamm, hängmörad biff, entrecôte och givetvis världens mest svarta oxfilé. Kvinnan jag pratar med visar sig vara ägarinnan Sara Ljungqvist och berättar vidare att hon tidigare vart krogägare och cateringjonglör (Restaurang Gul, Mat & Kalas Catering).

Mer då frågar jag… de tilllagar även sina egna röror, salsas och såser som givetvis serveras i den lilla restaurangen. Välj din köttbit i disken så kolgrillar vi den och serverar tillsammans med våra tillbehör berättar Sara. Vi serverar även öl och vin.

Jag har testat skärgårdsflanken med den hemslagna beasåsen och det är riktigt, riktigt bra!!! Man blir lycklig av bra mat och det är kul med matmänniskor som bryr sig det där lilla extra. Keep it up!


15 kommentarer

 1. Jag tycker det låter som vi får boka in ett besök nästa gång jag kommer upp!!

  Flapsteak, flankstek.. samma lika eller?

  Svara

 2. Jag blev lite fundersam: styckdetaljsmässigt är de väldigt lika och enligt wikipedia från nästan samma del på djuret.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Flank_steak
  http://en.wikipedia.org/wiki/Flap_steak

  Flapsteaken hade om möjligt ännu grövre fibrer och finge jag välja skulle jag ta flappen varje gång. Grymt! Och du är ju duktig på att slå bea så vi fixar nåt 🙂

  Svara

 3. MR Le Grand Fromage maj 28, 2011 at 15:03

  låter sjukt bra!
  chuck eye=högrevskärna eller?
  ofta omnämd som en prisvärd grillskiva enligt gamla styckare och hängmörad som den på bilden kan jag tänka mig att det är sjukt bra! allt det goda från högreven – fast lättuggat!
  Och APB-biffen på sista bilden har slagit rejält, alla välsorterade saluhallar, mataffärer och ambitiösa grillhus i stockholm verkar köra med dem nu. trots att det snackas mycket om närproducerat och eko osv är det amerikanskt corn fed-kött som säljer. tänker att det är ett resultat av allt tråkigt svenskt kött som säljs atmosfärpackade i snabbköpsdiskarna.
  det godaste kött jag ätit på länge var en svensk charolais-entrecote, hängmörad och med benet kvar!

  mathias dahlgren ska förresten enligt rykten börja med svensk wagyu vilket låter som en trevlig kompromiss mellan amerikanska köttkultur och miljötänk!

  Svara

 4. Shit, någon kan sitt kött! Japp, högrevsbiten att skryta om!

  APB, Corn Fed… låter som jag får googla lite inatt 😉

  Svensk Wagyu låter som en trevlig bit att sätta tänderna i. Låter även ganska dyrt 🙂

  Svara

 5. Hehe, man behöver allt en bra slaktare! 🙂 Jag har varit där på magasinet några gånger och sett Sovel, men inte haft vett nog att botanisera mer ingående. De hade korvar som såg fina ut, t ex! Korv är gott.

  Svara

 6. Körvarna är från Taylor & Jones på Kungsholmen – så visst borde de vara bra!

  Svara

 7. MR Le Grand Fromage maj 29, 2011 at 22:39

  APB= American Prime Beef, högkvalitativt amerikanskt kött. Corn fed= Uppfödda på mycket majs, alltså inte övervägande gräs vilket ger en sötare och lättflörtad saftig smak. Det finns alltid tillgängligt och är alltid bra vilket gör att det är ett bra val för restauranger med stor åtgång, typ Grill eller Griffins.
  Det är så vitt jag har förstått det, från riktiga jättedjur: en skiva ryggbiff som den på bilden, väger nästan det dubbla mot en skiva vanlig svensk biff i samma tjocklek.

  Svara

 8. Tack för infon 🙂 Mm, kobojsarna är ju inte direkt kända för det lilla…

  Svara

 9. Kul tips! Själv sörjer jag att Sandströms försvunnit både från Söderhallarna och från sin butik i Älvsjö. OM jag tycker det känns för långt att åka till Forum Nacka, är det ju bra att veta att det finns en juste butik i Sickla, som dessutom har T&J-korv!

  Svara

 10. och att du även kan köpa grym ost precis bredvid 🙂

  Svara

 11. Björn Holmer juni 21, 2011 at 19:32

  Idag, 21 juni 2011, skulle jag slå mig ner på Sovels servering för att där invänta min fru som skulle komma en stund senare. Tänkte att jag tar en Mariestad så länge och blev märkligt bemött av tre av personalen som oroligt började fundera på var jag skulle sitta och när jag bestämt mig, slet bort duktabletterna och bestick intill där jag satt och jag fick veta att detta inte var någon sylta. Jag berättade för min fru när hon senare dök upp och vi bestämde oss för att äta någon annanstans. Tråkigt, men dit går vi inte mer.

  Svara

 12. Ämenvatrist, de tyckte att det inte var ett ställe att sitta och sippa på en öl eller vadå?

  Svara

 13. […] hittade jag i frysen, fick dem med mig billtigt när jag åt lunch på Sovel för några veckor sedan. De var väl från dagen innan. De skulle enligt utsago vara […]

  Svara

 14. Jag tipsade Sara om Spanish Longhorn som numera importeras från Nebraska, vi får se om hon tar in det. Finns bl.a på Matvaruhuset att äta, men också att beställa själv via tex delibutiken La Tavola på Odengatan.

  När jag var på Sovel Kött och Grill för ett par veckor sedan så upplevde jag ingen arrogans från personalen, utan istället hög professionalism och genuin välvilja. Alla kan dessvärre ha en dålig dag.

  Svara

  1. Hallå Jonas, vad kan Spanish Longhorn tänkas vara?
   Ja, jag har då inte märkt av någon arrogans heller…

   Svara

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *