Som jag säkert nämnt är ett vin tillverkat på druvan Sauvignon Blanc alldeles, alledeles underbart till en bit getost. För några dagar sedan var jag i närheten av Androuet på Nybrogatan och som ostnörd hamnar jag alltid i ostbutiken vare sig jag vill eller inte.  I ett hörn hittar jag en ost märkt utav tidens tand. Måste bara smaka… måste bara köpa.

Tommette du Chèvre. En ovanlig getost från bergsmassivet Alpine-Savoie i det gamla kungadömet Savoien (som då omfattade nordvästra delarna av Italien). Här är getuppfödning och osttillverkning vanligt och har så varit i hundratals år. På senare år har området upplevt en boom med flertalet unga osttillverkare levererar ostar till ostälskare i hela världen. Ytan är spånskivelik, som så ofta med lagrade ostar, doften är komplex med aromer av jord,  svamp, kolaböna och nötter. Smaken är moget getig, de smöriga tonerna är förlåtande och jag förnimmer även en ton av svamp. Gott och kul och smaka en ovanligt långlagrad getost tillverkad enligt traditionella metoder.

Fournier Pere & Fils Pouilly Fumé ‘Les Deaux Cailloux’ 2008 (åhh dessa löjligt långa namn på vin). De klassiska Sauvignon Blanc-trakterna i Frankrike; Sancerre och Pouilly Fumé är vida kända kända för sina syrliga och typiska viner med dofter av fläder, ‘kattpiss på krusbärsbuske’ och svarta vinbärsblad. Detta vin för 139 pistoler plockar verkligen ned dessa typiska dofter och smaker en efter en. Doft av fläder, krusbär och svarta vinbär i samklang med citrus och ett uns päron. Detta är ett rejält syrligt vin och osten får en fin match. Vinet får en läskande känsla och osten visar sina smörigare toner. Riktigt fin kombo. Prisvärt vin? Jo, det får jag ändå säga.. det är nog den höga syran som plockar poäng.

4 kommentarer

 1. På din beskrivning låter det, kanske föga överraskande, i mina öron som om en friulansk sauvignon skulle vara en perfekt match. Prova Perusinis budgetvariant eller Vie di Romans om du har på spenderbyxorna. Båda finns i bs

  Svara

 2. Haha! Ja, föga överraskande kommentar Ingvar.. Det är hög tid att prova friulien ordentligt.

  Svara

 3. Jag gillar dina bilder. Vad fotar du med för kamera? Hur gör du för att få den sköna färgtonen i dem?

  Bra bloggat!

  Svara

 4. Hej Mats, tack 🙂 Jag gillar ju att fota.
  D700 och ett fast 50 mm F/1.8 använde jag. Jag har använt en speciell postwork action till Photoshop för att få till färgen. Man får testa och greja lite med bilden innan den används men det blir rätt bra resultat 🙂

  http://browse.deviantart.com/resources/applications/psactions/?order=9#/d12tyfn

  Svara

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *