Who Cut the Cheeze?Ost, mat, vin och öl

Saint Marcellin

Saint Marcellin är en liten ort nära Lyon. Här tillverkas en trevlig liten ost med samma namn. Det är en vitmögelost av opastöriserad komjölk som beroende på mognad har en vit yta eller ett blåmögel på utsidan. I en torr version kallas osten även för Séchon. Den här typen av ost är affiné à la Lyonnaise som betyder väldigt krämig, nästan rinnande. I smaken är osten lite syrlig och beroende på mognad lite stickig på tungan. Bästa säsongen är april till september, det är mer smak i sommarmjölken. Ju äldre ost desto mer rinnig är den.

Vintips: Lätta fruktiga rödviner, vita viner från Savoyen eller Côtes du Rhône.

Lite historia: I början gjordes den bara på getmjölk. 1876 gjorde man St. Marcellin på hälften getmjölk, hälften komjölk och lite vart efter tog man bort getmjölken helt. St. Marcellin är för Lyonnaisener som Camembert är för Normanderna.

Skrivet av
Fredrik
Se alla inlägg
Svara

En kommentar
Skrivet av Fredrik
Who Cut the Cheeze?