Roquefort

Hem Ost Roquefort
Roquefort

Roquefort – kungen av grönmögelostar. Stark som få, möglig som tusan och gjord av fårmjölk. Det är faktiskt en av få grönmögelostar som är tillverkad av just fårmjölk – de flesta är av komjölk. Men vi svenskar borde ha lätt att komma ihåg detta faktum (Rockfåår). 😉 Roquefort tillhör ostfamiljen ‘Les pâtes persillées’ (grönmögelost) och produceras i Roquefort-sur-Soulzon i södra Frankrike (Aveyron). Enligt AOC-bestämmelserna(från 1925) får osten inte tillverkas någon annanstans – den måste även lagras i 2 månader innan den får lämna Cambalougrottorna.

Möglet kommer från surdegbröd som fått ligga i grottorna. Brödet torkas och mals och tillförs osten antingen i ostmassan eller när osten perforeras. Möglet måste få syre för att kunna utvecklas.

Blason_Roquefort-sur-SoulzonAntingen hamnar osten i en Konsumbutik nära dig eller också hämtas osten av så kallade affinörer/mognadslagrare. Det är helt enkelt ostproffs som tar osten och lagrar dem ytterliggare några månader. Hos affinörerna avdunstar ytterligare vatten och osten upplevs krämigare och om möjligt ännu starkare. Från affinörerna hamnar sedan din ost i ostbutiker eller välsorterade matvarubutiker. Lite dyrare men oftast väldigt mycket godare och skuren direkt från den stora ostklumpen. Inget färdigpackat här inte!

Sju producenter

Det finns sju tillverkare av Roquefortost: Roquefort Société (60% av produktionen), Roquefort Papillon, Carles, Gabriel Coulet, Fromageries occitanes, Vernières and Le Vieux Berger.

Gott till

Ett sött vitt eller rött vin är det perfekta giftermålet. Själv är jag förtjust i porter portvin och andra söta röda viner såsom Castaño Dulce som jag med nöje inmundigat sedan 2006. Jag tror jag har en flaska från 2001 i skafferiet. Den borde vara kanonfin nu. 2005:an hittas just nu på bolaget för 109 kr (50cl). Kvittenmarmelad är faktiskt något som också är fantastiskt gott till. Det behövs någon utfyllnad till osten – den upplevs ju som väldigt stark. Rekommenderas inte till dig som nyligen bitit dig i läppen(!).

AOC = Ursprungsskyddad (Appellation d’Origine Contrôlée)

Säg nåt

Ingen kommer se din mejladress.