Ravioli med gorgonzolasås

Hem Olja Ravioli med gorgonzolasås
Ravioli med gorgonzolasås

Eftersom jag blivit väldigt inspirerad av att göra egen pasta kommer här till allas förskräckelse ännu ett litet inlägg. Och på köpet kan jag bidra med en och annan klantighet. Som tack för att du läser.. vänta sluta inte nu!

Pasta från början till slut med bilder:

Dubbel sats: 6 dl durumvetemjöl och 2 dl vanligt vetemjöl till att börja med. Jag brukar ta Vetemjöl Special men den var inte A-okay märkte jag när jag siktade mjölet ned i bunken. Klantighet nr 1: Låt inte mjöl stå för länge i påsen för då får innehållet i påsen fötter. Det märkte jag självklart inte förrän jag såg rackarna som blev kvar i silen. Nice! 8 dl mjöl åt fanders…

Tillsätt 6-8 stycken äggulor och 4 msk olivolja. Det går lika med hela ägg men då räcker det säkerligen med 6 ägg.

Slå på vatten efter behov och knåda, knåda, knåda… tyvärr går det inte att fota så bra med fingrarna fulla med pastadeg.

Låt pastadegen stå i plastpåse i kylen i minst 30 minuter innan du börjar arbeta med pastan.

Fyllningen:  1 burk ricotta till en sats pasta. Vanlig spenat också, typ 1 stor påse som fräses i stekpanna. Det blir ju inte så mycket kvar så det går åt lite mer än man tror. Klantighet nr 2: Köp hem tillräckligt med spenat. Rör ihop den frästa och hackade spenaten med ricotta och smaka av med salt och peppar. Ringla över lite bra olivolja om du har, det är gott.

Kör pastadegen i pastamaskinen till lasagneplattor. Jag rullar igenom till 5:an i tjocklek. Jag tar för givet att precis alla pastamaskiner i hela världen ger lika tjocklek på 5:an. Skär i lagom rektanglar som ska vikas med fyllningen. Använd gärna den ofta medföljande rullen och skär lite ”ravioli”-kanter.

Det färdiga resultatet serverad med gorgonzolasås med lite grönt. Gorgonzolasåsen är gjord på finhackad vanlig gul lök, vitt vin(ett par dl), lite kycklingfond, grädde och gorgonzola. Jag började med att fräsa lök tills den blir mjuk. Sen slog jag i vinet och lät det koka ned lite granna tillsammans med kycklingfonden. I med grädde och ost och rör tills osten smält. Sjud cirka tio minuter. Smaka av med salt och eventuellt ytterligare ost. Red med maizena.

Vintips

Italienska viner tycker jag passar till italienska rätter. De passar ihop, en riktig lågoddsare. En barbera fungerar bra men också en Chianti Classico. Till och med en dolcetto borde bli kanon!

Säg nåt

Ingen kommer se din mejladress.