Who Cut the Cheeze?Ost, mat, vin och öl

Rånäs Slotts Brännvinsost

I samarbete med Löfsta Gårdsmejeri har Rånas Slott tagit fram en brännvinsost baserat på deras trevliga lilla sup. Osten har kryddats med samma kryddor som snapsen (pomerans, koriander, anis, fänkål, agnelikarot, kanel och mandel) och det här är något annat än den kryddost jag tidigare smakat. Osten har en djup doft fylld av nötighet – väääldigt likt en Pata Negra. Här finns också toner av torkade julkryddor. Fast denna ost passar inte bara att pryda julbordet utan även till varje svensk högtid om jag får bestämma. Smaken är likt en långlagrad hårdost, vet inte hur lång osten är lagrad men den är ganska långt gången i sin mognadsprocess. En liten eftermak av snapsen bidrar till upplevelsen. Jävligt delikat är den i vilket fall. Kan köpas på plats på Rånäs Slott eller på Löfsta Gårdsmejeri. Jag tror det är hög tid att ta ett allvarligt snack med min ostmånglare.

ranas-ost-2

Om supen: Familjen Reuterskiöld startade brännvinstillverkning på Rånäs Slott på 1800-talet. Huvudkryddan pomerans odlades i de fantastiska orangerierna och brännvinet blev populärt i flera delar av landet. Brännvinskungen L.O. Smith blev så förtjust i brännvinet som tillverkades vid Rånäs, att han köpte upp receptet och flyttade över tillverkningen till centralpunkten för brännvinstillverkning på den tiden, Reimersholme i Stockholm. Där fortgick produktionen till 1939, då Andra Världskriget utbröt och sockerransonering infördes. 55 år senare, på året 100 år efter nedläggningen av det ursprungliga bränneriet återlanseras Rånäs Brännvin som julsnaps 1994. Sedan dess har produktionen fortsatt och idag tillverkas Rånäs Brännvin dessutom på ekologiskt odlade råvaror. (från Ränäs hemsida)

Skrivet av
Fredrik
Se alla inlägg
Svara

7 comments
Skrivet av Fredrik
Who Cut the Cheeze?