Who Cut the Cheeze?Ost, mat, vin och öl

Ost i och på maten

Vilken annan rätt är så beroende av en väldigt speciell ost som ingrediens och garnityr som risotto? Rätten som egentligen innebär att koka in buljong i ris och sedan tillsätta parmesan. Men det finns ju väldigt många sätt. Såg Solens mat på SVT-play häromdagen när en italienare rörde ihop den lokala varianten. Å hej och hå vad mycket fett. Efter halva tiden tillsättes grädde och när risotton var nästan klar klickades världens största smörkub ner. På med parmesan och sedan massor av den för området väldigt kända osten Bitto. Gissar att paltkoman var svår efter den bomben. Klippet hittas på www.svtplay.se. Avsnitt 6/6.

Jag brukar göra lite olika varianter beroende på om jag vill springa ett par mil i skogen eller bara några kilometer 😉

Ett par kilometer: Lök, hönsbuljong, carnaroli-ris, vitt vin, parmesan.
Citronmarinerad kyckling rubbad med finhackade soltorkade tomater. Färsk sparris som rörs ned i risotton när den är klar.

15 kilometer: Lök, köttbuljong, carnaroli-ris, vitt vin, oxmärg, smör, parmesan, tryffelolja
Risotton garneras sedan med hackat bacon/sidfläsk, små hela skogschampinjoner och kantareller som confiterats i rikligt med oxmärg.  Hedonistiskt? -Ja!

Det där med att ta kort på mat… Jag får se och lära här. Men det är ju gott med varm mat!

Glömde; jag har med fördel använt andra ostsorter än parmesan. Appenzeller, Gruyere, Talleggio…

Skrivet av
Fredrik
Se alla inlägg
Svara

8 comments
Skrivet av Fredrik
Who Cut the Cheeze?