Mycket snack om burgare på stan nuförtiden, det är nästan så jag blir lite sugen på att köpa en köttkvarn så att även jag kunde få mala lite spännande styckningsdetaljer till mina börgers. Aja, tvlvlar dock starkt på att sambon godkänner fler prylar i köket så tills dess får jag köpa färdig ‘finfärs’ för det är faktiskt mycket godare än vad någon plastförpackad färs för 40 kr/kg någonsin kommer smaka. Just denna förpackning kommer från Ö-Märkt Skärgårdskött köpt på Sovel i Sickla (ständigt detta sovel).

Burgaren för dagen fick bli en naken variant, hade inga burger buns hemma och jag hade fått en skum liten burk av Sara (Sovelägarinnan) vars innehåll hon tillagat själv, tilläggas ska att hon nämnt det sådär 20 ggr om hur fantastiskt innehållet är. Ingredienserna är hackat torkat kött, chili, schalottenlök, olja och säkert lite annat. I Hong Kong kallas det XO-sås men då är det torkade köttet ersatt av torkad fisk/räkor. Hursomhaver pratar vi UMAMIBOMB. Umami är smaken av protein och är förstärkt i torkat kött och parmesan bland annat. En skiva surdegslevain fick agera bröd, sauterad i stekresterna av köttet. Lite ruccola samt Montasio-ost på toppen.

Nakenburgare med parmesan toppad med XO-sås och Montasio (3 pers)

500 gram finfärs
några matskedar XO-sås
hackad parmesan + parmesankräm (kan uteslutas)
salt & peppar (från pepparkvarnen)
någon trevlig smältost (som smälter fint)
3 halva skivor surdegsbröd
1 ägg

Blanda färs med parmesanhacket (och några teskedar parmesankräm om du har), salt och peppar samt ett ägg. Forma puckar, salta och peppra lite till. Stek några minuter på varje sida, det är inte meningen att köttet ska genomstekas, medium rare/medium är bra. Lägg burgarna i en ugnsform och lägg på osten och gratinera dem snabbt. Under tiden lägger du brödskivorna i stekpannan tillsammans med överblivet stekflott och köttsafter och fräser dem några minuter. Klart.

 

13 kommentarer

 1. Ser återigen fantastiskt gott ut! Men…glas, flaska?? 🙂

  Svara

  1. Jag vet, de får liksom inte plats på bild 😉 Testade faktiskt med en Barbaresco från nyhetssläppet (Serafino) men XO-såsen dödade all form av smaker. Kanske passar en Mollydooker ‘The Boxer’ Shiraz 🙂

   Svara

   1. Provade faktiskt en Mollydooker förra veckan – vilken undslipper mig just nu – men den var riktigt bra…

    Svara

    1. Som en box rakt på näsan!

     Svara

   2. Umami kan vara svårt. Man kan dock nästan alltid ta med riesling i funderingarna. 🙂

    Svara

    1. Riesling i olika varianter passar fan till allt! 🙂

     Svara

 2. Hej Fredrik följt din blogg ett tag nu, riktigt bra och inspirerande måste jag säga. Gillar särskilt dina rapporteringar från Piemonte, en synerligen spännande region som jag nu tänkt besöka i Oktober. Undrar därför om du skulle kunna ge några särskilda tips på boende, vingårdar, restauranger och andra saker som kan vara trevliga. De vingårdar jag särskilt skulle vilja besöka är Roagna och Giuseppe Rinald men hur går jag till väga?

  Svara

  1. Piazza Duomo i Alba är en av Italiens bästa restauranger! Rankad före Noma på
   http://www.wbpstars.com/piazza-duomo.html

   Svara

   1. ..och billigaste 😉

    Svara

    1. Lunch ska alltid intagas på Osteria de la Sognatori i Alba!

     Svara

 3. Så ska det låta! 🙂 Boendet är väldigt bra hos svenska Paola (fratellirevello): http://wctc.se/restips-bo-pa-vingarden-fratelli-revello-i-piemonte (rekommendation nr 1)

  eller på vingården Cascina Sciulun: http://wctc.se/bb-cascina-sciulun (Franco Conterno)

  eller: http://wctc.se/bb-cascina-ballarin alla med uppkoppling och fina rum med sköna sängar 🙂

  Vare sig du bor hos Paola är det inga problem att svänga upp till Revello och fråga henne om bra restauranger. Hon brukar rekommendera More e Macine i La Morra (10 min bil från Paola), Renzas antipasto-restaurang i Castiglione Falletto samt det gudomliga Case delle Saracca i Monforte. Det är heller inga problem att genom Paola ordna vinproducentbesök, hon kan ju språket så att säga och ringer gärna till exempelvis Rinaldi. Luca Roagna kan vara väldigt svår att nå. Tips. Mario Marengo i La Morra, fantastisk nebbiolo d’alba. Massolino har ett fantastisk nybyggt provningsrum, mejla i förväg eller sväng förbi helt enkelt.

  Svara

  1. Tack för oerhört snabba och bra svar. Ska verkligen kolla upp boende på Revello verkar ju riktigt bra på alla sätt.

   Svara

   1. Fredrik o Fredrik aim to please 😉

    Svara

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *