Mimolette – Ost eller morot?

Hem Ost Mimolette – Ost eller morot?
Mimolette – Ost eller morot?

En ost som har samma färg som en morot? What’s with that?

Mimolette  – Boule de Lille

Osten Mimolette tillverkas på nästan samma vis som en Edamer. Det var under importförbudet på 1700-talet som fransoserna tvingades göra sin egen edamerost… en annan historia om Mimolettes uppkomst är att Louis den 14:e efterfrågade en edamerliknande ost, för han ville absolut inte köpa någon holländsk ost. Han regerade under samma tidsperiod så det verkar hänga ihop. För att inte osten skulle klassas som en edamerkopia färgades den orange. Okej, det verkar himla moget! Spänningen mellan Frankrike och Holland/Belgien verkar ha varit påtaglig vid den här tiden.

Färgämnet som används för att färga osten heter Achiote (Bixa Orellana).

Osten tillverkas i norra Frankrike av pastöriserad komjölk och lagras i 2 mån – 2 år. Morotsfärgen övergår till brunorange ju längre den lagras och smaken koncentreras till att smaka mer och mer nötigt. Den kraterliknande ytan skapas av att osttermiter kalasar på osten under lagringen. De tvättas bort med jämna mellanrum.

Vin

En Pinot Blanc passar bra.

Säg nåt

Ingen kommer se din mejladress.