Les Noëls de Montbenault 2010, Richard Leroy selection de VPK2881

Hem Vin Les Noëls de Montbenault 2010, Richard Leroy selection de VPK2881
Les Noëls de Montbenault 2010, Richard Leroy selection de VPK2881

Chenin Blanc

Ska fatta mig kort eftersom vinet inte står att finna i riket Sverige (vad jag vet). Men ett alldeles strålande ostvin är det hursom. Les Noëls de Montbenault är ett vin tillverkat av 100% Chenin Blanc och producenten är enligt de lokala hökarna riktigt bra därav har vinbloggaren VPK2881 efter visst tjat från mig skickat en blandad låda med bil (tack till Huddingeborna som fick smuggla). Nu dricks det inte någon Chenin Blanc här hemma så det är med viss nyfikenhet korken ryker ur flaska #1. Som vanligt ackompanjerar en grovhuggen bit Le Comté AOP, mellanlagrad av Herve Mons. Just nu är den överdrivet bra. ÖVERDRIVET bra. De enda ställen jag känner till som säljer högkvalitativ Comté är Mi Piace i Sickla och Androuet på Nybrogatan – någon som vet någon mer? Grön text på vitt band ska det vara!

Les Noëls de Montbenault 2010, Richard Leroy selection de VPK2881

Såhär skriver Tryggve (min personlige Chenin-hökare ;)) på VPK2881: ”Här samsas sten, blyerts, fat, petrolium och fina sommarblommor med vackra övertoner av målarfärg och exotisk frukt.  Vinet är snustorrt och syran är knivskarp. Letar man så hittar man så klart ett stänk av honung i både doft och smak. Lång efterklang med citrus avlutar den första klunken som gärna följs av fler. Finfin, även under dag 3!”

Ja, det är inte så mycket att tillägga förutom att vi i början kände en oxidativ arom, inte såsom Juras Arbois men lite samma känsla. Det var inget som störde. Munkänslan var fenomenal särskilt andra dagen. Osten tog slut snabbare än tänkt. Det är ett bra betyg för ett ostvin! 😉 24€ på plats i Anjou.

Tack Tryggve, för dina klimpar, ser fram emot att testa de andra 🙂

Säg nåt

Ingen kommer se din mejladress.