Under min lilla tid som ostälskare har jag fått lära mig att Langres är perfekt till Champagne – den kommer ju från samma ställe. Det är oftast ett gott tecken på att smakerna passar fint tillsammans. Traditionen säger även att osten ska gröpas ur en smula i toppen – häll sedan på en hutt champagne och låt osten vara. Kanske en halvtimme-timme i alla fall. Då har osten hunnit få en härligt krämig konsistens. Med detta sagt…

Langres är en kittost av komjölk. Det är en väldigt snäll variant av ostfamiljen som annars till stor del består av härligt rinniga ostar som äts med sked. Så goda att det krullar sig i munnen! Men Langres är sådär stifft elegant och finstämd som bara någon från Champagne kan vara. Perfekt som instegsost till de ‘riktiga’ kittostarna som Epoisses, Ami du Chambertin osv. Ett rött från Bourgogne är helt grymt bra till den typen av kittostar.

7 kommentarer

 1. Hej, håller med om att den är lite tanig i smaken. Men den ser rätt häftig ut tycker jag! Ska testa att hälla lite mousserande på toppen nästa gång.

  hadé

  Svara

  1. @Trocken. Gör det, berätta om gärna om vilken skumpa du använde..

   Svara

 2. tja. det där med att hälla champagne i/på osten är överskattat, samt att osten är rätt tråkig!

  /RS

  Svara

 3. RS. Såå tråkig är den väl ändå inte.

  Svara

 4. Härligt att se din härliga ostsida igång igen!

  Langres är verkligen ingen tråkig ost. Den må vara mildare än epoisse, livarot med flera men den är nyanserad och full av smaker och verkligen elegant precis som du säger.

  Svara

 5. Haha.. tack, jag kunde inte hålla mig 🙂
  Yes, elegant är rätta ordet.

  Svara

 6. […] detta fick vi även en bit ost (Langres) av kittost typ från Champagneområdet som skulle passa bra till […]

  Svara

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *