29 mars, 2024

Lammfärsbiffar med Västerbottenkräm, hemkokt tomatsås och rostad potatis

Ja, det där med att ta matbilder alltså! Jag blir förbannad och irriterad både på kameran och mig själv. Tur att vi numera äger en micro så att det går att värma mat som absolut inte vill bli fotograferad. Titta, flaskan här har absolut inget emot att bli fotad. Nejdå inte alls. Likaså ost allt som oftast. Aja, men nu tycker jag ändå att maten i sig är värd ett inlägg. Enkelt och gott och vinet får hänga med på ett hörn.

Lammfärsbiffarna hittade jag i frysen, fick dem med mig billtigt när jag åt lunch på Sovel för några veckor sedan. De var väl från dagen innan. De skulle enligt utsago vara dra-åt-skogen goda. Passade ju perfekt att tina nu när jag kokat två stora kastruller med tomatsås. En liten ostkant i form av en Västerbotten låg också och förmultnade i kylen så det blev till att göra världens enklaste, godaste kräm. Riv osten fint och blanda med lätt kräm frääsch salt och peppar. Går ju lika bra med FETA, präst och annan grynpipig ost.

Vinet är från Viniks senaste producent; Cantine Madonna delle Grazie Aglianico del Vulture. Oekad Aglianico hittas inte så ofta. Bra struktur och massor av kärva körsbär, alldeles perfekt till rustik mat. Kul vin som kan beställas från Vinik för 150 pix.

Tomatsåsen har jag lärt mig av Patrik på Mi Piace. En sjusärdeles kock med italienska influenser som nu kränger ost. Det är nu inte så att jag slaviskt följt något recept eftersom han själv aldrig skulle laga mat efter recept, kockjävel som han är. Grejen är bra tomater. Konserver av märket Cirio eller Mutti är det som gäller och köp gärna lite billiga färska söta cocktail- eller körsbärstomater också. Färska kryddor såsom basilika, oregano och timjan kan aldrig gå fel. Lagerblad, vitlök och gul lök. Salt, olivolja och socker. Jag blev lite wild-and-crazy så jag köpte även en liten burk rostade paprikor med vitlök i olja. Överraskande bra.

Tomatsås

OBS. Detta recept fyller två stora kastruller

3 gula lökar
2 Solo vitlökar (gillar du vitlök, använd fler)
3 konserver Cirio Pelati
4 konserver Mutti Polpa
2 konserver körsbärstomater av tvivelaktig kvalitet
En halv burk av den Rostade söta paprikan i vitlök (Peperoni Filetto Arrostiti)
1 paket cocktailtomater (färska)
1 kruka timjan, 1 kruka basilika
6 lagerblad
Salt och socker
Svartpeppar
Olivolja
Vatten

Fräs på den grovt hackade löken, den hackade vitlöken, de grovt hackade cocktailtomaterna, i rikligt med olja. Låt det svettas ett tag sedan använde jag halva burken av den rostade paprikan till båda kastrullerna. Fick också svettas ett tag. Kasta sedan ner allt annat i kastrullerna jämnt fördelat. Häll sedan på vatten, cirka 4 dl i varje kastrull och låt det koka en timme. Ta sedan en potatis-stomper och stöt försiktigt det som är ‘stort’ i kastrullerna. Koka (sjud) i så många timmar du tycker det är värt (2.5h kokade jag). Det blir bara godare och godare. Fyll på med vatten under tiden förutom på slutet då du låter tomatsåsen få, enligt dig, rätt konsistens. Vill du så kan du tillsätta hälften av de färska kryddorna på slutet. Får en fräschare smak då. Salta, sockra och peppra. Det går åt mer socker än man tror. Tyvärr. Men fanken va gott och mustigt det blir. Låt svalna och fördela i fryspåsar. Voila, perfekt till det mesta. Lasagne, lammrätter, pastarätter…

Västerbottenkräm

200 gram Västerbottenost
Liten burk Creme Fraiche
Salt
Peppar

Blanda.

 

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

7 kommentarer
  • Du får köpa ett makro som komplement till micron! Då funkar det kanske smidigare, hahaha! 🙂

    Fast, då jag för det mesta blir grymt impade av dina bilder ska jag nog inte säga någe 😉

    Tomatsåsen låter god – eftersom jag är fast i samma sås som jag gjort i över tjugo år (musselpasan) så vore det bra med lite förändring. Lite inne på att göra River Cottages variant: halvera varierad mängd mogna tomater i olika storlekar, strö på salt och timjan, häll på olja och baka i ugn på svag värme (50 grader kanske?) i ett par timmar. Sila allt sedan!

    Ha det gott!

  • Haha, funkar det 😉
    Jaja.

    River Cottages låter inte fel. Lär ju få lite rostad karaktär och det är ju precis vad man vill ha!

    Var hittar jag?

  • Hahaha, först raderna är klockrena. Vissa saker vill helt enkelt inte bli fottade. Och ja, kall mat är ingen nyhet här heller 😉

    Undrar hur de gör di där proffsen? 🙂

  • Jag ska försöka hitta det.

    Det är SÅ typiskt. God mat som inte ser så god ut. Inte konstigt att jag inte matbloggar 😉

    Hur gör proffsen? Exakt.