Who Cut the Cheeze?Ost, mat, vin och öl

Kvällens ragu och en gammal trotjänar-Chianti

Tryckkokaren jag införskaffade på mellandagsrean för några år sedan anser jag vara mitt bästa köksredskapsköp någonsin. Favoriten och det mest enkla är att helt enkelt koka benet ut kilovis med högrev, oxsvans och dylika styckningsdetaljer. Tillsammans med tomater, både färska och passerade på burk. Rödvin, vitlök, tomatpure, några sardeller, lök, blekselleri och så vidare – allt du har hemma som kan ge en fin smak till köttet helt enkelt. Vill du vara lite mer finessig så kan jag verkligen rekommendera att du river blekselleri, morot och lök och sjuder i olivolja sisådär 4 timmar. Resultatet är en brun massa med fantastisk mustig söt smak. Italienarna kaller det sofritto. När du själv anser att ragun är färdig blandar du i sofritton. Nu har du några kilo med förstklassig färdigmat som fryses in portionsvis. En måndagkväll micrar du enkelt och serverar med snabbmakaroner – perfekt när lillpluttens tålamod tangerar nollstrecket. Helgens dito kan med enkla medel bli en italiensk lyxmåltid med finpasta från exempelvis Rustichella d’Abruzzo, Vacche Rosse-parmesan, färska örter och ett glas rödtjut. Och allt klart på 10 min. Jag har även gjort tomatsås som även den ligger i behändiga portioner och det är gott att blanda de två eftersom köttragun är ganska stabbig. Kan också rekommendera att tillsätta finhackad tomat för lite extra god syra. Appliceras med fördel när du värmer ragun i kastrull.

ccr-2004

Projektet dricka upp bortglömda flaskor

Vinet för kvällen blev min gamla trotjänare Marchesi Antinori Chianti Classico Riserva 2004. Numera har vinet förpassats till beställningssortimentet (årgång 2008 enligt SB) men leverar fint för pengarna – några år linneskåpet gör inte ont alls. 2004 var ett bra år och det märks när jag häller upp vinet. Redan efter några minuter kommer fina aromer av söt tobak, läder och torkade blommor samt körsbär. 2004:an har ungefär samma struktur som 2001:an, ett vin jag köpte väldigt många flaskor av från Superiore.de åratal sedan. 2004:an har en fin syra och avrundade tanniner. Någon har nämnt att nu i vinets slutfas smakar och doftar vinet endast ekfat men det finner jag inte alls i denna flaska. Det är finstämda dofter med mognad och det är gott, riktigt gott till maten. Däremot poppade jag en flaska som inte var i lika bra skick för någon månad sedan.

Mer ragu →
Mer om Marchesi Antinori Chianti Classico Riserva →
Det där med olika parmesanost till olika maträtter →

teo-ragu

Skrivet av
Fredrik
Se alla inlägg
Svara

10 comments
    • Thank you! I’m not sure why this week is especially hard. Good luck with you on the WW points! Do you have someone who can help remind you about tracking?I’m really glad that even if *I* don’t feel motivated, that my “lack of motivation” pages can help you! ^_^

    • I am in the process of starting my own red wiggler business, some woth mail order but trying to sell retail and wholesale here in the Denver, CO area.Is there anything you can suggest that I can go see or read on how to start the larger facility rather than what area I have now.I live on 5 acres, but live here with husbands employer owning property.I will need to set up facility and have alot of area inside and outJust want to research the way and how to run this business the most efficent/Thanks,Lisa

    • 05/06/2010 – 7:42amPorque mientes Pablo? Todos sabemos q no hay jugador en el planeta que no quiera vestir la elastica blanca y ser entrenado por MOU(ya q segun Marca todos se refieren a el asi). hehe“Kaka quiere Triunfar en el Madrid” – No dijo eso el año pasado cuando firmo con el R.M? Esta mil veces mejor el Mourca.

    • I don't really have a favorite memory of my angel since Anthony went to be with the lord at on 8weeks gestation (had a missed miscarriage, diagnosed at 18weeks. But I do remember the day I found out I was pregnant again. I was so excited. Christmas can be bitter sweet but to think about Christmas in Heaven how amazing that will be!

    • Aw, this was a really nice post. In idea I would like to put in writing like this additionally – taking time and actual effort to make a very good article… but what can I say… I procrastinate alot and by no means seem to get something done.

    • HOCC, 咁夜都未訓呀~~咁o岩你的第 1 .2 項我呢個冬天都採用緊~baby oil 真係超好用~ 唔洗再搽 cream 咁煩丫嘛 hahaa…我都係都飲緊個 MANUKA HONEY. 係好好.. 不過我開水飲. 開到手軟都未溶晒 -___- … HONEY 係唔好用熱水開架~ 好似話係個功效無咁好wor…我阿媽話我知既~anyway~ Goo night å–‡~ æ—© d 休息啦* =)沁

    • RE: stumpy… yeah, because it's so much better to be forcefully ushered by the pre-existing opinions of a gallery of profitable talking heads. the only opinion should be the one of the artist's. and that would be loyally delivered via the original interview that supposedly provoked the film, uncut, without the posthumous conjecture of others that serve little purpose other than to market Basquiat's legend and, consequently and conveniently, the 'nobility' and necessity of the documentary, as well. hard not to join Variety and ANIMAL here in being wisely suspicious of this.

    • I felt exactly the same way about Tina’s book, made me chuckle a couple of times but that was about it, plus I felt she was a little all over the place. Needless to say I didn’t finish it.Have not seen Old Navy’s activewear, will be checking that out soon!

Skrivet av Fredrik
Who Cut the Cheeze?