Who Cut the Cheeze?Ost, mat, vin och öl

Jacquesson Cuvée Nº 735

Första posten på temat Ost och Champagne till nyår får bli en ny bekantskap för mig. Jacquesson & Fils är ett klassiskt gammalt champagnehus.

Jacquesson & Fils finner man i den lilla champagne byn Dizy som ligger strax norr om Épernay. Jacquesson är ett av de äldsta champagnehusen och grundades redan 1798. Jacquesson hade redan från början stor framgång, till vilket inte minst Napoleons gillande bidrog till som vid ett besök hos Jacquesson belönade dem med en guldmedalj för deras vackra källare.

‘Årgången’ har fått stor uppmärksamhet, Munskänkarna gav den priset bästa champagne och Antonio Galloni gav de 92 p och säger så här:

The NV Brut Cuvee N° 735 is a gorgeous, fleshy wine laced with radiant fruit. Lemon, white flowers, spices and crushed rocks are some of the notes that inform this deep, satisfying Champagne. A round, creamy finish wraps things up in style. The 735 got better and better over time, always a good sign. The 735 is 72% 2007 juice, 47% Chardonnay, 33% Pinot Noir and 20% Meunier. It is a bit richer, rounder and more immediate than the 734, not a bad thing for a wine meant to be enjoyed on the young side. This bottle was disgorged in the first quarter, 2011. Anticipated maturity: 2012-2015.

Åh, det här med champagne och vad alla säger passar till. Jaaa, men det är bara att ställa fram en Langres – kittosten från champagneområdet eller Brillat Savarin – en så kallad triple cremé från Normandie eller en Morbier. Men är det verkligen så, det finns massor skumpor som inte är den andre lik. Så hur funkar Jacquesson Cuveé N° 735 tillsammans med ostklassikerna undrar jag. Jag har smugit in några dark horses i form av Abondance och parmesan av högre klass.

Testade ostar: Brillat Savarin, Morbier, Abondance, Comté, Parmigiano Reggiano Vacche Rosse.
Ostarna var rumstempererade, någon grad svalare kanske. Champagnen hade jag öppnat och ställt fram 30-40 min innan.

Brillat Savarin fungerar inte alls till, vinet krullar sig och eftersmaken mynnar ut i en inte helt angenäm beska. Morbier kändes heller inte helt klockrent. Jag börjar fundera på vinet, kanske är det för kallt… hmm. Men så smakar jag en bit Abondance och minsann uppstår ljuv musik. Vinet har en doft och smak av röda äpplen och just den fruktsmaken tycker jag återkommer i osten och möter upp riktigt bra. Till comtén som är extralagrad försvinner champagnen lite. Det smakar dock gott men allra bäst smakar Jacquesson N° 735 till kvalitetsparmesanen Vacche Rosse. Fruktigheten ökar i både ost och vin. Gott. Konstigt. Överlag håller Jacquessons standardcuveé en smakprofil som faller mig mycket väl i smaken.

Resultat: Servera rumstempererad Vacche Rosse till Jacquesson N° 735 till fördrink och mingel. Tänk på vinets temp, inte för kallt! 🙂 Osten finns på Cajsa Warg samt på Mi Piace

 

Skrivet av
Fredrik
Se alla inlägg
Svara

12 comments
Skrivet av Fredrik
Who Cut the Cheeze?