Denna där Roberto på Apuliens Smak importerar några olika olivoljor från den lilla familjeproducenten Intini i Alberobello, Apulien. Intini startade sin verksamhet 1928 och tillverkar ett antal olika olivoljor, alla på traditionella inhemska oliver i olika utföranden; Monocultivar (en olivsort), Blend och Tradizionale (Classico, Fruttato). En av mina absoluta favoriter är Affiorato som är en blandning av Olivastra, Coratina och Provenzale. Just den olivoljan har, enligt min ringa mening, det bästa av alla världar. Här finns dofterna, smakerna och framförallt eftersmaken som har den där bitterheten med närmast perfekt pepprighet. Och sen fick jag smaka (på Terra del Vino-provningen) nytillskottet i olivoljeserien; Cima di Mola – ytterst liten produktion, ytterst ovanlig olivsort som växer i Alberobello-området. Att olivsorten inte ger stora skördar och är allmänt tidskrävande förstår jag. Det är en intensiv olivolja… det doftar hasselnötter, rucola, tomat och är än mer intensiv än Affioraton, den har också en annan karaktär på det stora hela för att inte tala om eftersmaken som är några resor mer smakrik än Affioraton – och bitter. Jo, den kostar men det här är något annat än bara en olivolja.

För några veckor sedan köpte jag åter en flaska Planeta som var min favoritolja fram tills något år sedan. Inte så mycket för att testa mot de andra som jag har hemma utan mer för att jag har gillat den. Jag vet inte om det är någon ny blend som har tagits fram i och med att flaskan fått ett nytt utseende men det här var inte Planeta som jag kommer ihåg den. Undrar om det har att göra med att de andra olivoljorna är så mycket bättre. Jag har en känsla av att det är så.

Läs mer om Cima di Mola

cima-di-mola

5 kommentarer

 1. Det står begär offert istället för pris på sidan du länkar till, varför inte bara skriva ut priset kan man fråga sig.

  /Claes

  Svara

 2. Hehe, ja… tror det handlar om 300+ kr!

  Svara

 3. Såg att den fanns för under 300 på Winjas. Även resten av Intini oljorna för bra pris 199 tror jag.

  Svara

 4. Hello, my name is Susan and I work in the commercial sector of our company specialized in the processing and maturation of cheeses.
  If you are interested in our products, please visit our website http://www.moroformaggi.it if interested and we will provide you the samples.
  Thanks for your attention and best regards,
  Susanna

  Svara

 5. […] Vi testade Denocciolato, Affiorato, Picholine, Olivastra och sist Cima di Mola. […]

  Svara

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *