Inspirationskvällen inför Bloggreceptboken 2012

Hem Mat Inspirationskvällen inför Bloggreceptboken 2012
Inspirationskvällen inför Bloggreceptboken 2012

Igår var det inspirationskväll inför skapandet av Bloggreceptboken 2012 – Något köpt, något lagat, 30 bloggare var inbjudna en trevliga PS Matsal för att tillsammans utforska varandra och varandras matintresse men även att hitta inspiration till receptboken med temat ‘Något köpt, något lagat’.


Bloggreceptboken 2012 – Något köpt, något lagat

‘Något köpt, något lagat’ betyder i korta drag; med enkla medel skapa en skön anrättning där umgänget runt bordet är lika viktigt som själva maten – dvs säga inte jobba i köket hela dagen med prestationsångesten som enda umgänget. Tumregeln är att inte tulla på kvalitén utan med fördel använda något köpt, gärna lokalt från din favoritproducent, saluhall/deli, restaurang – som säkert behöver att hjälp med att sprida sitt budskap om god, ärlig mat. Det är såklart inget krav. Nu var det ju inte så lätt för de flesta matbloggare att komma till Stockholm men vi skrapade i alla fall ihop sex bra matbloggare. Smaskens, Kinnas, Landleys Kök, Momas Kitchen och I Huvudet på Elvaelva och även Matlykka samt WCTC så det är upp till oss tappra få att nu inspirera till grande recept till de som inte kunde komma. Även några fotografer, PS Matsals kockar, och vinproducenten El Coto de Rioja. Jag hade även bjudit in Jon från Korvhantverk, så det var ett helt gäng människor som stod och lagade den mat vi sedan skulle äta under tiden vi avnjöt traditionell rioja i olika varianter och väldigt god korv. Coto de Imaz Gran Reserva 2001 är riktigt bra och passar som en smäck till mycket av maten vi lagade. Jag och Sofija från ‘I Huvudet På Elvaelva’ fixade Moule Frites, medans andra lagade ett sammelsurium av rätter. Se inspirationsrecept på temat Något köpt, något lagat nedan!





Vid 22-tiden rundade vi av och begav oss hemåt, helt enkelt en grymt bra kväll med nya bekantskaper. Tack, nu är det dags att kreera recept därute!!



Maten vi lagade

Medelhavsansjovis på svenska

El Coto Blanco / El Coto Rosado

Nordisk ansjovis möter spansk plockmat, något köpt något lagat kan det bli enklare att bjuda på plock á la minute. Vin snack: Salt fisk och citron säger mig vitt vin, dvs Blanco. Men med tillägget bröd och ostkräm så bör en fräsch rosé också funka.

För 4 personer;

Något köpt:

2 burkar ansjovisfilé (typ Grebbestad)

Något lagat:

2 tomater skållade, urkärnade tärnade i bitar
1 liten rödlök finhackad
1 msk gräslök finhackad
4 msk fin rapsolja eller olivolja
1 tvättad citron, lite av skalet och lite av saften garnityr, kapris och dill
2 dl crème fraiche
1 dl västerbottenost

Beredning:
Häll av ansjovis. Lägg upp filéerna i fina rader på ett stort vackert fat. Fördela tomathacket, löken och gräslöken på varje bit. Ringla över rapsoljan smaksatt med citronskal, kapris, dill. Blanda till ostkrämen av västerbotten och cremefraiche

Servera gärna med bröd av surdegsbröd.

Moules på grillen

El Coto Blanco

Vin snack: Det vita sitter som en smäck till musslorna med klassisk kryddning. Den friska syran bryter också av fint mot det feta i form av pommes med aioli.

Perfekt mat som går att förbereda hemma och ta med till gårdsgrillningen. Här fuskar vi med färdigköpt aiolifrån Eriks spetsad med gräslök. Pommes finns lite här och var att köpa färdigt flörta med kvarterets gatukök. Snåla inte på pommes, så gott att doppa i aioli..!

För 4 personer;

Något köpt:
Pommes frites, färdigköpt på gatuköket.
Eriks aioli smaksatt med gräslök eller ramslök.

Något lagat:
2 stora ark aluminium folie
1 kg musslor, tvättade och skägget borttaget.
3 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 dl vitt vin
1 dl hackad persilja

Beredning:
Rensa, skrubba musslorna rena från sjögräs, alger, samt ta bort den lilla tafsen på sidan. Ta ett större dubbelt foliepack, lägg i musslor, hackad lök, vitlök. Stänk över vin, salta och peppra. Stäng igen paketet, förslut ordentligt. Lägg paketet på grillen gärna under lock direkt på glöden ca 10 minuter. När alla musslor öppnat sig är musslorna färdiga. De som inte öppnat sig slängs bort.

Serveras med pommes frites, aioli och hackad persilja.

Lyxig korv med linssallad

Vin snack: En lite lyxigare rätt men med fötterna i traditionell matlagning matchas av ett likadant vin, El Coto Crianza.

Korven köps över disk på saluhall eller i färskvarudisken. Färdigkokta linser på tetra förvandlas till en fransk inspirerad linssallad. Släng inte bort stekspadet från korven, tillsätt den i salladen.

För 4 personer;

Något köpt:
4 färska korvar.

Något lagat:
5 dl färdigkokta gröna linser
1 silverlök, skurna i tunna skivor
1 svenskt äpple
100 gram gula russin
100 g oliver urkärnade skalade i ringar
150 g maché- eller ruccola sallad
4 msk olivolja
½ citron pressad
Vitlök,  riven
Salt och peppar från kvarn

Beredning:
Ugnsstek korvarna tills de är genomstekta på ca 170 grader ca 15 min. Blanda de kokta gärna rumsvarma linserna med övriga grönsaker, utom salladen som tillsätts precis innan servering.  Blanda olivolja, citronsaft salta och peppra, servera till korven.

Skinka Melon med friterad getost

Vin snack: El Coto Rosado. En enkel men ändå matig rätt som kan behöva lite motstånd från roséns lite rundare, fylligare stil.

Lyx på fem röda för tv plocket eller ”smygmys” på balkongen.

För 4 personer;

Något köpt:
Spansk lufttorkad skinka av bättre kvalitet, t ex Pata Negra och lufttorkad Lomo (fläskfilé)

Något lagat:
1 nätmelon eller honungsmelon.
1 lime-  skalet och saften
250 g getost, skuren i tärningar
1 ägg, lätt vispat
3 dl panco (asiatiskt ströbröd)
0,5 l olja för fritering

Beredning:

Skiva skinkan alternativt dela upp färdigskivad skinka lägg på fat. Skala, kärna ur melonen. Pressa över lime, smaksätt med skalen: servera i små fina glas. Panera osten i ordningen. Ägg, panco ströbröd, ägg, panco ströbröd -tills osten är panerad ordentligt runtomkring. Värm oljan i en kastrull med höga kanter till ca 180 grader. Fritera osten gyllenbrun och låt rinna av på lite hushållspapper.

Servera varm med skinka och den fräscha melonsalladen.

Grillad majskyckling med ”pimpad” potatissallad

Vinsnack: Keep it simple! Picknick = skruvkork. Om det är en solig dag, ta rosén. Välj Crianza om du behöver ta med en tröja.

Dags för vårutflykt eller middag i parken med bästa kompisen.

Förvandla färdigmat till vardagslyx på ett kick blir ”köpe-salladen” nya favoriten.

För 4 personer;

Något köpt:
1 färdig grillad kyckling (gärna gårdskyckling eller majskyckling)

Något lagat:
1 citron
1 burk, ca 500 g, potatissallad -gärna av lyxigare typ som är skivad.
1 äpple tärnat i bitar
100 gram rädisor, skivade
1 ask cocktailtomater. delade
4 vårlökar eller 1dm bit purjolök strimlade.
3 msk strimlad bladpersilja
Peppar från kvarn

Beredning:
Dela upp kycklingen i delar eller be butiken stycka fågeln, gott att pressa citron över. Blanda potatissalladen med grönsakerna smaka av med salt och peppar. Servera i en picknickvänlig skål.

Servera med ett gott bröd.



Säg nåt

Ingen kommer se din mejladress.