Gran Cru di Grotta di Brisigbella

Hem Ost Gran Cru di Grotta di Brisigbella
Gran Cru di Grotta di Brisigbella

Vilket kort och kott betyder grottlagrad opastöriserad pecorino. Pecorino-ost är alltid gjord på fårmjölk vilket gör att den får den karaktäristiska och syrligt salta smaken. Pecora betyder får på italienska. En Pecorino-ost kan vara både mjuk och hård beroende på vilken mognadsgrad den har. Vissa ska vara mjuka och relativt milda i smaken medan andra är riktigt hårda som en parmigiano.

Gran Cru di Grotta di Brisigbella är en halvhård variant med kraftigt ansatt yta, nästan som knäckebröd. Innanmätet är nästan vitt med gyllengul färg jäms med ytterkanterna. Osten är lagrad i 10 månader men det finns fortfarande inga proteinkristaller att tala om. Knastret ni vet. Det är lätt att skrapa osten med en vanlig matkniv, ska du äta på ostbricka; skär i lite större bitar eftersom den lätt faller isär.

Det doftar friskt och lite nötigt. Ytterkanterna doftar lite stenkällare. Det är en alldeles lagom sälta i osten, det är nästan som att dricka ett riktigt torrt vin. Kinderna liksom drar ihop sig. Sen smälter osten i munnen och efterlämnar ett sånt där löjligt leende på läpparna. Osten passar lika bra till vita som till röda och lite söta viner.

Namn: Gran Cru di Grotta di Brisigbella
Typ: Pecorino, fårmjölk
Lagringstid: 10 mån i grotta.
Pris: 379 kr/kg
Producent: http://www.anticacascina.com

Köpt på Mi Piace i Sickla

Säg nåt

Ingen kommer se din mejladress.