Tillbaka i Frankrike efter en sejour bland de italienska surkörsbären. Fouchtre-de-Vache från Androuet på Nybrogatan har det där jag suktat efter. Mjölkig, smörig och med en gulvit spånplatta till yta – som givetvis inte behöver ätas upp. Osten är enligt personalen på Androuet väldigt svår att få tag på utanför hemregionen Auvergne. Hmm, vilket borde innebära att den är helt omöjlig att hitta i Sverige. Osten tillverkas fortfarande hantverksmässigt utav komjölk. Fouchtra betyder egentligen ‘auvergnat’, en person som bor i Auvergne, på inhemskt språk. När den görs på getmjölk kallas den Fouchtra-de-Chevré. Testa ett gräsigt och friskt vitt vin till. En röd bourgogne funkar också!

Holy cheeze, va de gör bra ost där nere i Auvergne: Saint Nectaire, Cantal, Fourme d’Ambert, Bleu d’Auvergne…..

9 kommentarer

  1. Den skulle jag gärna lägga vantarna på! 😀

    Nu har jag äntligen kollat upp vad det är för Barbera-vin min favoritvinbar serverar, som är gudomligt gott:

    Barbera d’Alba 2007, Sergio Barale Castellero (Piedmont Italy). Däremot kan jag inte hitta något om det på nätet, kanske jag som skriver/söker fel? Vore kul om du visste något om det!

    Svara

  2. Ahh. Kan det vara: http://www.baralefratelli.it/inglese/Barbera%20d%27Alba%20Vigna%20Castellero-ING.htm

    Fråga vinbaren vilket bolag som är importör för jag hittar ingen.

    återkom gärna med info, ja blidde lite Barbera-sugen. =)

    Svara

  3. Ja, det var det! 😀 Fantastiskt, jag brukar anse mig bra på att googla men har uppenbarligen inte lärt mig vingooglingens sköna konst än..

    Hur som – ett strålande gott vin! 😀

    Svara

  4. Men, men… fråga om importör! I wants it to!

    Svara

  5. Appropå vin…. har du något rött italiensk runt 70-80lappen som du rekommenderar? Vanlig slödrickarvin 😉

    Svara

  6. […] så sött som befarat. Vinet avnjöts i trevligt sällskap och tillsammans med ett gäng ostar där Fouchtre-de-Vache vann […]

    Svara

  7. ÄNTLIGEN hittade jag tillbaks till den här tråden 😉 Jag frågade om importör för Sergio – och dom får det genom Spendrups. Kanske inte möjligt för oss privatpersoner då? 🙁

    Svara

  8. Hmm, vinet finns inte ens i deras restaurangsortiment… vafasen. Kan ju räcka med ett telefonsamtal iofs. Åker ned till Piemonte om en månad. Ska jag köpa en låda åt dig 😉

    Svara

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *