Who Cut the Cheeze?Ost, mat, vin och öl

Fouchtre-de-Vache

Tillbaka i Frankrike efter en sejour bland de italienska surkörsbären. Fouchtre-de-Vache från Androuet på Nybrogatan har det där jag suktat efter. Mjölkig, smörig och med en gulvit spånplatta till yta – som givetvis inte behöver ätas upp. Osten är enligt personalen på Androuet väldigt svår att få tag på utanför hemregionen Auvergne. Hmm, vilket borde innebära att den är helt omöjlig att hitta i Sverige. Osten tillverkas fortfarande hantverksmässigt utav komjölk. Fouchtra betyder egentligen ‘auvergnat’, en person som bor i Auvergne, på inhemskt språk. När den görs på getmjölk kallas den Fouchtra-de-Chevré. Testa ett gräsigt och friskt vitt vin till. En röd bourgogne funkar också!

Holy cheeze, va de gör bra ost där nere i Auvergne: Saint Nectaire, Cantal, Fourme d’Ambert, Bleu d’Auvergne…..

Skrivet av
Fredrik
Se alla inlägg
Svara

9 comments
Skrivet av Fredrik
Who Cut the Cheeze?