Ett till vin till ost och dessert

Hem Vin Ett till vin till ost och dessert
Ett till vin till ost och dessert

Amarone della Valpolicella är ett ganska speciellt vin. Vinet har en hög alkoholhalt (ända upp till 17.5% har jag sett) och druvorna har torkat i minst tre månader innan de pressas. Druvorna i Amarone heter allt som oftast Corvina, Molinara och Rondinella. Hemvisten är en bit öster om Gardasjön i Veneto i nordliga delen av Italien.

Vinet kan upplevas som mjukt med liten strävhet med toner mörk frukt, körsbär, tobak med en ton av russin i unga exemplar. Just det här exemplaret; Capitel de´Roari har fått fin kritik för årgång 2005. Den som jag köpte var ju en 04:a såg jag när jag kom hem. Det är för övrigt en halvflaska.

En klassisk kombo är Amarone och en bit Parmigiano Reggiano, eller parmesanost som vi svennar säger. Vinet fungerar även bra till söta chokladdesserter. Jag tycker oftast att det räcker med att köpa en halvflaska Amarone. Visst, väntas 8 pers på besök, köp tre helor. Men vinets alkoholstyrka kan tära på en rejält.

Hittade denna artikel på Systembolaget om Amarone.

Säg nåt

Ingen kommer se din mejladress.