Ibland är jag tvungen att kasta ut det gamla för att få plats med det nya. Jag pratar om ost här nu. Och ett fullt kylskåp. Fördelen med ett fullt kylskåp är att det ibland kan gömma sig lite ostkanter bakom andra saker som heller inte borde befinna sig i kylskåpet. I veckan var en sådan dag. En stor bit Comté med begynnande grönt ludd hittades. WOOT! Bara att skrapa bort så går den att använda – i alla fall till matlagning.

Osten fick tillsammans med några lökar (med försumbar mjukhet) möta himmelen i form av en löksoppa. Nu är jag inte sådan att komma på en massa recept hela tiden utan nu fick googla hjälpa till.
Ett snott recept på löksoppa kopierad rakt av. Förutom osten då som är Comté med grön kant. Precis, riktig Comté! Med ludd.

Fransk löksoppa

Källa: 32 läckra recept ifrån Vau De Ville (receptbok som följde med
Emile Henry’s formar)

4 personer (japp, inga mesportioner här inte 🙂

Ingredienser:
4 medelstora gula lökar
1 1/2 l köttbuljong
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 msk timjan
3 lagerblad
1/2 msk smör
vitpeppar
eventuellt 1/2 dl vitt vin

Till gratinering:
8 tunna skivor baguette, pain riche eller tärnad vitt matbröd typ rostfranska.
100g riven emmenthalerost, eller vilken gratängost man nu föredrar

Beredning:
1. Skala och skiva löken fint.
2. Fräs löken med smöret i en kastrull utan att den får färg.
3. Tillsätt vitlöken, kryddorna och buljongen och låg allting sakta
koka i 20 minuter. 1/2 dl vitt vin kan tillsättas.
4. Sätt på ugnen på 225 grader.
5. Smaka av med nymalen vitpeppar och om buljongen blivit för salt
späder man med vatten.
6. Häll upp soppan i 4 löksoppeskålar (ca. 0.6l) och täck med bröd. Om man
tärnar brödbitarna är det enklare att äta sedan.
7. Fördela osten över brödet och soppan och gratinera i 225 grader.

Notering: Blir nog bra mycket godare med en riktig fond.

Och en skaplig Chablis på det…

Vinet blir trevliga och billiga JM Brocard Petit Chablis Domaine Sainte Claire 2010. Fanken vad gott för pengen. Finns på halvflaska också!
Men jag tycker vinet på bilden nedan är mycket trevligt också.

8 kommentarer

  1. Ost med ludd känns igen. Det är märkligt det där. Man köper dyr ost, tänker att man inte ska äta hela biten på en gång och sen låter man den mögla i kylskåpet…

    Svara

    1. Haha, ja exakt… allt från parmesan till getost.

      Svara

  2. Det där lät så gott så jag tror jag svimmar. På fredag blir det garanterat löksoppa med Chablis:-)

    Svara

    1. Fredag, det är ju måndagsmat 😉

      Svara

  3. Tur att ost är så ”tacksamt” att det går att rädda situationen genom att skära bort luddet. 🙂
    Comté var det, ja. Om man skulle…
    /En som åker till Jura 9/2

    Svara

    1. Ämeh, va fanken… ja, du ska köpa högkvalitativ hårdost istället för äpplig Arbois 😉

      Svara

  4. Fan, nu tjäner jag mig ju nästan som en surgubbe. Men jag tror jag kommentarat lite positivare förut så det jämnar säkert ut sig.

    Måste reagera när du skriver att löken inte ska ta färg! Karamellisering av löken gör ju hela soppan, nästan, i det här fallet. _minst_ en halvtimme ska löken gotta sig i smöret och blir riktigt brun. Blir vackrare soppa då också!

    Svara

    1. Haha, men jag har ju bara kopierat receptet rakt av. Men det är bra Fredde, tror inte jag brassade på löken – lär ju känna mig tvingad till det nästa gång.

      Svara

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *