Comté vs Beaufort d’Alpage

Hem Ost Comté vs Beaufort d’Alpage
Comté vs Beaufort d’Alpage

Det blev visst värsta uppehållet. Fast jag har inte haft någon semester. Tvärtom. Jag har hunnit med massor av annat som till exempel att byta blöjor, gjort gulaschgryta på 2.5 kg högrev från Sovel samt flyttat ur ett kontor och in i nästa lilla krypin. Men när sommaren biter sig kvar med trevliga 20+ grader, ja då är det bara att ta med middagsgästerna (med ett lite äldre barn) ut i lekparken med lite ost och vin och se till att det blir ett inlägg om det.

Beaufort d’Alpage är en ganska ovanlig ost här hemma. Dels finns den sällan hos min månglare och dels är den dyr som guld. Jag vet inte men 69 kr/hg är lite för många pesetas. Nä, det blir allt som oftast en Comté – självklart med gröna märkningen. Inte helt billig den heller men överkomlig. Förr gillade jag Gruyère mer men nu är det Comté som gäller.

Men vad är det för skillnad mellan Comté och Beaufort egentligen? Det blir till att söka info. Nu är jag lite lat så jag kopierar lite från http://www.artisanalcheese.com

Beaufort Chalet d’Alpage is a raw cow’s milk cheese made in the Haute Savoie region of France, and its wheels are among the largest wheels of cheese produced artisanally. Beaufort has a natural smear rind and is immediately recognizable by its inwardly-curving sides. While a young Beaufort has a mild, fruity, sweet flavor, the Chalet d’Alpage farmer’s variety that we have selected is aged longer and develops a lovely, rounded, more savory note. The breed of cow used to make Beaufort is traditionally the Tarantaise – a muscled beauty that does well in the barn during the winter and under the stars in the high summer pastures. The Chalet d’Alpage version is always rich and flavorful because the pasturing is done high up in the mountains. Beaufort holds well in the company of bold red flavors such as Syrah and is lovely with Champagnes, as well as with Chardonnay, Riesling, Gamay, and Tannat.

Comté is a firm pressed cheese made from the raw milk of red and white Montbeliard cows in the Jura Mountains of France in Franche-Comté. The cheese is produced in small, cooperative dairies, known as ”fruitières” which collect the milk from farms within 15 miles distance only. Comté is the most popular DOP cheese in France, and it is claimed that there are more than 83 distinct flavors in Comté, including apricot, chocolate, butter, cream, and grilled bread. Jura wines make a classic pairing for Comté, as well as Rieslings, Muscats, Gewürztraminers, and many of the softer red Bordeaux blends.

Mer om Comté på WCTC: Till nyår, till tyska viner, till det fantastiska vinet

Wajnet för kvällen blidde en Bordeaux Blanc (2007 Chateau Ferran Blanc) på druvsorterna: 50% sauvignon blanc, 30% sémillon, 20% muscadelle. Vinet inhandlades från Vinik och är då självklart biodynamiskt. Och fantastiskt gott till osten. Vinet ‘reades’ för 90 riksdaler och känns mer som 200 kr. Fasen va gott med en aning oxiderad doft packad med frukt och nötter från fatbehandligen. Vinet var helt sagolikt gott till ostarna.

Säg nåt

Ingen kommer se din mejladress.