Charolais från Bourgogne

Hem Ost Charolais från Bourgogne
Charolais från Bourgogne

Nehe, nu är det dags för lite getost. Första inlägget! Förstår inte varför jag dröjt över ett halvår att få ändan ur får- och komjölkstunnan, jag gillar ju getost. Men nu är det så dags, och igår besökte jag äntligen Androuets ostbutik vid Dramaten. Här hittas fantastiska getostar – och andra förstås. Sortimentet är franskt, letar du efter italienska eller spanska ostar får du bege dig elsewhere. Igår var jag på jakt efter ostar från Bourgogne, en rödvinsflaska från området ifråga pockar på uppmärksamhet hemma i skåpet. Självklart inhandlades en Epoisses (kittost) och en Beaufort (hårdost/pressad ost) och getosten Charolais då.

Charolais har fått sitt namn från staden Charolles. I Androuets lilla ostbok benämns osten som ”Getostens Rolls Royce”. Den anses vara den mest smakrika och utsökta av alla getostar. Mm, det lovar gott 🙂

Osten tillverkas i ett begränsat antal och just denna ost har lagrats många veckor i ostbutikens ostkyl. Den har utvecklat ett fint blågrått mögel på undersidan. Charolais ska ätas väl lagrad, den är då torr och hård och den syrliga smaken kommer till sin rätt.

Vin till

Här fungerar en röd Bourgogne (Pinot Noir) fint, men ett vitt vin från Sancerre eller Pouilly-Fumé, alla på druvan Sauvignon Blanc, är nog det bästa valet.

Androuet Den franska ostbutiken
Nybrogatan 6
Öppettider:
Måndag – Fredag 10:30 – 18:00
Lördag 10:30 – 16:00

Säg nåt

Ingen kommer se din mejladress.