25 april, 2024

Ceretto – wine and culture

Efter ett par besök hos diverse små vinproducenter i Barolo är det kul och intressant att få besöka en stor producent. Cirka 1 miljon flaskor stor sådan.

Ceretto Azienda Vitivinicole är inte så välkänd för mig. Jag tror inte jag sett någon av producentens flaskor på Systembolaget – fast ni vet hur det är med Systembolaget, hyllan med Barolo är ju upptagen av det megastora Fontanafreddas vin. Ceretto finns i vilket fall att beställa via beställningssortimentet och flera av deras viner får kallas premiumviner med priser uppemot femhundralappen, till och med tusenlappen (Carovin importerar). Ceretto producerar hela raddan av viner klassiska för området, på ett modernt vis; från Arneis (Blangè Arneis) till Barolo Chinato och allt däremellan. Familjen Ceretto är nu inne på 70 år och tredje generationen vintillverkning. Bruno och Marcello Ceretto, Barolo-bröderna, tog över rodret på 60-talet och missionen var att lyfta fram och visa Piemonte som det fantastiska vinområde som idag är ett faktum. Bruno agerade på den kommersiella sidan och Marcello som vinmakare/teknisk direktör. 1999 stegade nästa generation Cerettos in i företaget och det är Roberta Ceretto, dotter till Bruno, jag ska träffa straxt innan lunch. Vi hade egentligen bokat möte dagen innan men då var jag på deras egendom i Castiglione Falletto istället för huvudkontoret Monsordo Benardina. Jag slog också huvudet i en låg betongbalk, letandes efter någon levande själ. Fan va trött man blir. Ont i skallen hela veckan. Skönt.

Vineriet Monsordo Benardina är verkligen stort och jag stegar försiktigt genom den bastanta ekdörren. Ho-ho! Någon hemma?! Efter ett tag hittar jag till deras avdelning för vinprovning och försäljning. Roberta kommer straxt efter och vi samtalar om vin. Jag lägger märke till hur arbetade alla etiketter är och jag frågar hur det det kommer sig. Roberta förklarar att Ceretto är en stor del av kulturlivet i Piemonte, de driver restauranger och är även delaktiga i kulturhändelser runt om i världen. Roberta tycker det är viktigt att utseendet på flaskorna ska reflektera företagets stora passion för olika sorters konst. Jojo.. tänker jag, kan ju också vara ett sätt att maskera ett dåligt vin.

Vinprovning. Ceretto tillverkar vin enligt den moderna metoden, kort maceration, därefter lagras många av premiumvinerna (Barolo, Barbaresco) på 300 liters ekfat av franskt ursprung. Dolcetto d’Alba är en riktigt trevlig bekantskap med fin hög syra och sydfransk örtighet – som de flesta andra Dolcettos är vinet ståltankslagrat (ingen träkontakt). Det vita vinet Blangè är gjord på den trevliga druvan Arneis och är en storsäljare, förklarar Roberta, med sin fruktighet och trevliga syra. Nu är inte just den sortens Arneis min favorit men det är inte svårt att förstå varför vinet är populärt bland trendkänsliga jetsettare i Milano. Jag får även smaka Cerettos finare vin, ett gäng Barolos; Bricco Rocche Cannubi/Brunate/Prapò och Barbarescos. Asij, Bricco Asili/Asili Bernadot. Var rädd att eken från de små 300-liters faten skulle ta överhanden med många av vinerna besitter de klassiska doftstråken utav målarpyts, mandelmassa, violer och även svamp hellre än rostad ek och vanilj. Vissa av vinerna vilar på ek upp till 30 månader och visst finns träet där men är snyggt integrerad och absolut drickvänliga i en ganska tidig ålder. Överlag välgjorda viner som jag ska titta närmare på. Min flaska Bricco Asili Bernadot 2005 öppnas säkerligen alldeles för tidigt.

Ps. Visst känns det roligare att dricka vin från en liten producent… men det är lätt att glömma bort att det faktiskt, i mångt och mycket, är de större företagens visionära arbete utomlands som skapat det som nu är ett mycket omtyckt vinområde med både traditionella och moderna vinproducenter.

Carovin
Ceretto

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

8 kommentarer