Cavallotto Chardonnay 2010 / Pinot Nero 2010 – Mos med Västerbotten, lätt panerad torsk och brynt smör

cavallotto-chardonnay

Tiden går fort. Jag beställde ett par flaskor från producenten Cavallotto via Idala Gård när vi semestrade i skåne i somras. Jag har ju smygsupit några flaskor utan att berätta/tipsa om det vilken känns orättvist mot dig eftersom de är riktigt bra. Det är inte ofta en flaska vin går åt här hemma på en kväll men när jag är tvungen att ta ett kort av en tom flaska i morgondimman, mmm, då är det rätt bra!

Cavallotto är en hyggligt traditionell vinproducent belägen i den lilla byn Castiglione Falletto i Piemonte. De har en kulle som heter Bricco Boscis som de kallar sin egen vilken ger namn till de allra flesta av deras viner. Även den trevlige producenten Azelia huserar här. Cavallotto producerar en mängd olika viner – faktiskt fler än vad jag anser vara normalt för en lite mindre producent som Cavallotto. Dolcetto, Barbera, Grignolino, Freisa, Nebbiolo, Barolo, Chardonnay och Pinot Nero.

“Cavallotto may very well be the greatest Barolo producer few people have ever heard of, something that continues to mystify me. Truth is, it isn’t just the Barolos here that are impressive, the entry-level wines are every bit as delicious and well-price. Readers who appreciate a firm, classic style of Barolo will want to spend some time getting to know Cavallotto.” – Antonio Galloni, The Wine Advocate

“These are classic bottles to the core, the result of rigorous management in the vineyard and long maceration in the cellar.” – Gambero Rosso Italian Wines 2010

“Singular, traditionally-made Barolos.” – Robert Parker, Jr.

Cavallotto kan beställas via Idala Gårds hemsida för att sedan få hemskickat.. eller hämta på plats efter någon vecka eller så.

Cavallotto Chardonnay 2010 / Cavallotto Langhe Pinot Nero Bianco
Cavallotto Chardonnay 2010 | Ljust gulfärgat med aromer tropiska frukter. Här finns lite ananas, äpple, lime och citron och massor av kalksten. Smaken är distinkt med en rejäl syrastruktur, eftersmaken bjuder på fin längd med en skön beska. Såhär i efterhand tyckte jag mig ana en doft av popcorn i smör (nötigt) och anade att vinet legat en aning på fat men detta är ett träfritt vin som endast fått se insidan av en ståltank och senare grönbrunt glas under sin livstid. Magnifikt för priset, tycker jag. Kanske är jag lite partisk eftersom jag tror jag funnit en vinproducent som jag gillar och kommer följa framöver. Så kanske är jag lite överentusiastisk men nä, det är bra skit helt enkelt. Cavallotto Langhe Pinot Nero Bianco | Svagt gul färg, lite grönaktig glans. Har även den en stor doft av mineral, citrus, vit frukt(?), ananas, som en champagne i smaken fast utan bubblor.

Med facit väljer jag Pinot Nero som det bästa av de två och det beror inte endast på det litet annorlunda uttrycket men så är båda vinernas vinstockar kloner från Champagne  – båda uppvisar en sorts stram elegans men där PN drar det längre strået… antagligen för jag vet hur oerhört gott samma flaska kommer smaka om 10 år! Råkade beställa en flaska från årgången 1996 för några år sedan. Trodde det skulle vara rött, men det var sagolikt gott. Fick betala 360 kr för en flaska :) @brösarps gästgiveri

Båda vinerna fungerar perfekt till maten. Smöret och och osten i potatismoset möter syran i vinet på ett mycket njutbart vis. Torsk med brödsmulor som stekts lätt i smör tog fram det litet nötiga i Chardonnayen. Och brynt som funkar till allt.

Båda vinerna kostar 167 kr/st

2 har sagt nåt

  • David skriver:

    Låter gott, gott, gott. Är fortfarande djupt imponerad av ”renheten” i bilderna, undrar vilken kroppsdel jag klarar utan för att finansiera husbyte ;)

  • Fredrik skriver:

    Haha.. ja, säkert njure och något lillfinger ;)

    Jag är mycket nöjd och 25-105:an är faktiskt riktigt bra. Du får väl sälja lite skotrar och snöskyfflar!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>