canele (1 av 1)

Ingen har väl undgått att det snackas en del om det franska bakverket Canelé (uttalas kanöle ) nuförtiden. Canelé är ett bakverk från Bordeaux och kan bakas i allehanda smaker – juligt svenska med saffransmak eller traditionella med subtil smak av rom och äkta bourbonvanilj. Det verkar inte spela någon roll vilken smaksättning caneleérna har, de är alla otroligt goda – krispig yta och krämigt inkråm. De är tyvärr ganska små så det går åt ett par, precis som med macarons.

Den 11 december kom Sophie Maillard (canelé-drottningen i Sverige) till Bertazzonis showroom för en liten bakningskurs. Vilken driv den kvinnan har! Efter 15 år i franska flottan bor hon nu i Sverige och har startat ett eget företag där hon varje dag bakar flera hundra caneleér och det är bara en tidsfråga innan alla bakar dessa små underverk. Fast det är ju såklart inte ett så lätt bakverk – precis som med macarons. Putain!

Självklart avnjuts en canelé med en god kopp kaffe men Sophie har tagit med ett vitt vin från Alsace på druvan gewurztraminer. Jean-Baptiste Adam är en biodynamisk odlare och vinet passar verkligen perfekt som är alldeles lagom aromatiskt, balanserat med en liten restsötma.

På plats denna kväll är också Erik Berglund eller kaffemannen som han borde heta. Det får bli ett eget inlägg om Erik och hans Enrico Caffé.

 

One Comment

  1. […] http://wctc.se/canele-med-sophie-maillard-kaffe-med-erik-berglund/ Tillbaka till Event Äldre Event inlägg Tillbaka till Event Äldre Event inlägg […]

    Svara

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *