Camille Giroud Clos des Chenes 1:er Cru 1998 & Epoisses Berthaut AOC

Hem Ost Camille Giroud Clos des Chenes 1:er Cru 1998 & Epoisses Berthaut AOC
Camille Giroud Clos des Chenes 1:er Cru 1998 & Epoisses Berthaut AOC

En av de verkligt stora ost- och vinkombinationerna (för mig) är kittosten Epoisses tillsammans med ett vin på druvan pinot noir – helst ett dylikt från Bourgogne. Det är inte annat än helt sagolikt gott. Det är egentligen svårt att sätta fingret på vad det är som gör det till en så gudabenådad kombo. Ostens kemiska komposition måste helt enkelt vara identisk eller helt tvärtom. För det är inte annat än en kemisk sensation som upplevs när vinet dansar över de små ostmolekyler som gömts sig kvar på smaklökarna. Det är som om ostens och vinets innersta väsen frigörs.

Fast det är ju skillnad på ost och ost och vin och vin. En Epoisses ska innehålla en rinnig ostmassa och den ska ätas med sked. Ibland är ytan kladdig ibland mer likt en Livarot. En Epoisses ska ha en pikant smak med en rustik sälta. Nästan lite stickig. Efter den andra skeden ost har smaklökarna kapitulerat efter attacken och vill har mer. Mycket mer. Och mer Bourgogne. I stora klunkar. Osten är köpt på Franska Matkompaniet.

Camille Giroud Clos des Chenes 1er Cru 1998 är en hit. Tog för givet att den skulle vara mogen och klar för avnjutning men icke-sa-nicke. Knutet värre. Efter ett par timmar i flaska och glas börjar metamorfosis. Jag har ingen aning om vingård, druvkvalité eller vad Clos des Chenes är egentligen. Jag fattar bara att det är bra. Röda bär och mörka frukter i ett flera lager kombinerat med en härlig krydda från eken – kanel, solvarmt båtdäck, lite tjära, röd jord samt en uns lakrits. Smaken är len samtidigt som den är kraftfull. Fin ostälskande syra och sandpappriga tanniner med en eftersmak som är ljuvligt läskande. Tack till M för en riktigt bra låda Bourgogne! 3 kvar.

camille-giroud_epoisses-bertahaut-2

Säg nåt

Ingen kommer se din mejladress.