Äntligen vår och dags för årets skönaste vin till ost

Hem Ost Äntligen vår och dags för årets skönaste vin till ost
Äntligen vår och dags för årets skönaste vin till ost

Väntan är över! I april och maj släpptes två viner från kommunen Arbois i departementet Jura i östra Frankrike (Franska Alperna) på systembolaget. Ett vitt vin från Jura är minst sagt lite speciellt; antingen älskar du det eller så hatar du det. Hursom, det omöjligt att bestrida dess fantastiska egenskaper till en bit ost. Gillar du inte vinets speciella  doft och smak, stoppa en bit Comté, Gruyere eller varför inte en bit Mont Jura i munnen och skölj ned med vinet i fråga. Underbart! Vill du chocka dina middagsgäster? This is it. Varför inte välkomna dem med en bit Comté och ett glas Arbois och låt dem först gissa om vinet är sött eller torrt genom att sniffa i glaset.

2006 Domaine André et Mireille Tissot Arbois Sélection 99327, 171 kr är en ljus-guldgul uppenbarelse. Ur glaset strömmar de ovanliga dofterna av äppelmust, nötter och faktiskt lite mineralsalt(!). Tro nu inte att vinet är skadat men det är farligt nära sherry i doften. 70% chardonnay bidrar med en citrusaktig ton som är svår att hitta bakom den oxiderade fruktdoften. Vinet innehåller även 30% av den inhemska druvan Savagnin. Smaken är kompromisslös – massiv syra som tillsammans med en fin sälta transporterar smaken av mosade äpplen. Eftersmaken är stram, salt och hyggligt lång. Ja, det här har jag aldrig smakat förr. Riktigt kul och gott. Tillsammans med en riktigt bra ost från samma område är kvällen räddad – Morbier, Comté, Gruyere, Mont Jura… ja, take yer pick. (Stephane Tissot tillverkar vin enligt biodynamisk metod och tillverkar sitt vin ärketraditionellt.)

Det andra vinet på SB ska av förståsigpåare vara ett klockrent fynd och det var den jag egentligen letade efter men på Söderhallarna var den schlutt (Arbois Expression du Terroir 2006 149kr (90093)).

Passade såklart på att glida in i Saluhallen när vi ändå var i närheten – på Södercheesen fanns en alpost av märket Mont Jura. Inte förstavalet men eftersom de i inte har den, vad jag tycker, riktiga Comtén med grön text på sidan så finge det bli grisen i säcken. Mont Jura har i mångt och mycket det som kännetecknar en ost från området: massiv kant, guldgulaktig, nötig lite bonnig doft. Men smaken är sådär faktiskt. Och jag är inte direkt imponerad av Södercheesen som ostdeli heller. Och när ris ändå delas ut så köpte vi varsin Foccacia med sallad på ‘FRESH’ som nog får kallas den absolut sämsta och äckligaste jag ätit. Torr, torr, torr, isbergssallad och majs. Jag skulle inte bemöda mig med att klaga men lappen: ”Vi har stans godast Foccacia – smaka får du se” uppmanar till viss feedback.

Säg nåt

Ingen kommer se din mejladress.