Tagg: Sverige

Hem Sverige
Ett besök på Ven och gårdsmejeriet Hvens Getost
Inlägg

Ett besök på Ven och gårdsmejeriet Hvens Getost

Regntunga skyar har förföljt oss i sommar. När väl solen bryter genom molntäcket kastar vi oss i bilen och far västerut från östra Skåne för att njuta av varenda solstråle. Destinationen är Landskrona för vidare transport till den lilla svenska ön Ven – jag som alltid trott att den tillhörde Danmark. Familjen i bilen har...

Ostens historia i Sverige
Inlägg

Ostens historia i Sverige

Jag fortsätter min kunskapsresa om svensk ost genom att glana i Gårdsmejeristernas Förenings lilla ostfolder. Kapitlet om svensk osthistoria hittar du nedan. Bilderna är från den pittoreska staden Vadstena. Tyckte det kunde passa med lite svensk klosterhistoria i bilder till texten :)…

Almnäs Tegel – en Svensk hårdost
Inlägg

Almnäs Tegel – en Svensk hårdost

Semestertider och ett stopp i Vadstena på vägen till skåneland. Tanken var egentligen att ta Vätterns västra strand ned för att besöka en av Sveriges största ekologiska jordbruk – Almnäs Bruk i Hjo. Det kanske får bli på hemvägen istället. Men stoppet i Vadstena bjuder i alla fall på en touch av Almnäs i form...

Björnost från Jürss Mejeri
Inlägg

Björnost från Jürss Mejeri

Förra veckan hann jag med ett stopp på Jürss Mejeri i Flen – där de tillverkar alla ostar. De har även en liten fabriksbutik. Fasen vilket sortiment de har numera. Get, får och komjölksostar. Men en ost som verkligen stod ut var en helt vanlig prästost. Typ. Fast på Jürss vis och då heter den...

En lyxig mikroskopisk lunch på Julita Wärdshus
Inlägg

En lyxig mikroskopisk lunch på Julita Wärdshus

En vecka som husvakt och givetvis blire en utflykt till Julita Wärdshus. Det har blivit lite av en tradition. Julita ligger vid sjön Öljaren, cirka 25 km nordväst om Katrineholm i Södermanland och Wärdshuset är pittoreskt beläget vid den lilla sjön. Restaurangen drivs av Tommy Myllymäki – silvermedaljören i Bocuse d’Or 2011. Tommy står nog...

En ost blir till
Inlägg

En ost blir till

En liten fågel viskade i mitt öra om att Sven Mill skulle hjälpa till att, på prov, tillverka en blåmögelost på Högberga Gård. Sven är en skön personlighet med många järn i elden, kock, ystare, uppfinnare och mycket mera. Sven har lång erfarenhet av osttillverkning, det var han som skapade osten Grythyttan Blå på Grythyttan...

Wijnjas Ostkällare på Kungsholmen
Inlägg

Wijnjas Ostkällare på Kungsholmen

Äntligen har jag gjort nedslag på Kungsholmens stolta ostkällare med världens mest svårstavade namn. Det blidde tillslut lite ost och en halvliter ankflott. På Wijnas hittar du allehanda godsaker. Ostar, chark, olika kex, rilette, bröd… och ost igen. Verkligen värt ett besök, ingången känns som en lastkaj 🙂 och det är humana priser. På riktigt....

Granbarksost från Jürss Mejeri
Inlägg

Granbarksost från Jürss Mejeri

Precis som den nyss bloggade osten Vacherin Haut Doubs är detta en perfekt fondueost. Granbarksost heter den och är Jürss Mejeris första registrerade varumärke. Kul namn som syftar till den tunna ringen av granbark runt osten som håller ihop osten under uppvärmning. Jag har en förkärlek till mejeriet som inte ligger alltför långt från där...

Om man känner sig som hemma; får man säga ‘Rustis’ då?
Inlägg

Om man känner sig som hemma; får man säga ‘Rustis’ då?

Efter en rejäl tur från Sthlm, runt Skåne och över en sväng till Danmark en sista gång på lång tid framöver, hamnar jag och brossan äntligen i Arild för en visit på Rusthållargården. Jag lovat min co-pilot en middag och övernattning i födelsedagspresent (kock som han är). Som hotellanställd och ansluten till ett speciellt bokningsbolag...