Tagg: Sverige

Hem Sverige
Ängsholmens Gårdsmejeri  – Vattenbufflar i Sverige
Inlägg

Ängsholmens Gårdsmejeri – Vattenbufflar i Sverige

Ta 272:an norrut från Uppsala Ängsholmens Gårdsmejeri är beläget cirka 42 km norr om Uppsala i närheten av den lilla byn Harbo. Väg 272 som tar dig från Uppsala till Harbo måste vara Sveriges längsta raksträcka på temat mindre svensk väg. Längs med ‘gatan’ breder den Svenska landsbygden ut sig i all sin prakt med...

En kulinarisk expedition
Inlägg

En kulinarisk expedition

Det var faktiskt redan FÖRE jag fick nys om den ypperligt trevliga sajten Gårdsnära som jag tänkte att någon (jag) borde åka runt bland våra svenska gårdar för att dokumentera – finns ju faktiskt huuur många som helst värda att besöka. Det är klart, en smärre förmögenhet skulle säkert behövas – men kanske vore en...

Annas Hembageri
Inlägg

Annas Hembageri

Lördag och bostadsrekognosering i Mariefred och vi hamnar på Annas Hembageri. Det visar sig att bageriet vann SM i Mathantverk 2011 – tänk att jag hade en lång diskussion med en trevlig tjej vid Eldrimners monter på Mitt Kök-mässan i torsdags.  Eldrimner  – Nationellt resurscentrum för mathantverkare, arrangerar varje år SM i Mathantverk. Annas Hembageri...

Ett besök på Idala Gård
Inlägg

Ett besök på Idala Gård

På söderslätt straxt öster om Trelleborg ligger Idala Gård, en gård som tillhört familjen sedan 1635 (bara en sådan sak). Gården ligger mitt i salladen och det är med ett skeptiskt rattryck jag avviker från den smala asfalterade vägen in på en enfilig grusväg. Efter några hundra meter visar dock en liten skylt att vi...

Älgbiff med svart trumpetsvamp, kvibilleröra & rostad potatis
Inlägg

Älgbiff med svart trumpetsvamp, kvibilleröra & rostad potatis

  Det måste vara den enklaste röran ever och alla varianter borde vara uppfunna; riv smakrik ost, tillsätt creme fräääsch, salt, mortlad torkad svart trumpetsvamp. Kanske är svampen aningens exotiskt. I vilket fall som helst är det riktigt gott till rödvinsås och en trevlig köttbit. Det är lite viktigt att låta röra sätta sig men...

Österlen Ädel från Vilhelmsdal och en lastgammal riesling från 1989
Inlägg

Österlen Ädel från Vilhelmsdal och en lastgammal riesling från 1989

Det är inte helt fel att runda av en middag med en kall gammal riesling och en rumstempererad möglig ost från Vilhelmsdals Gårdsmejeri. Osten är rejält gul från den ekologiska komjölken och smakar mycket av allt. Lite kola, lite halm och självklart gott mögel. Skulle tro att Vilhelmsdal skeppar ett antal ton av denna ost...

Italienare och några flaskor favoritvin från Doyouwine på besök
Inlägg

Italienare och några flaskor favoritvin från Doyouwine på besök

För några veckor sedan fick vi italienskt besök av självaste Doyouwine-Simonetta med pojkvän och en liten låda med två viner. När jag studiebesökte BluLab i Alba i oktober förra året blev jag presenterad för det hårt arbetande webbgänget. Jag vet, jag var inte heller beredd på att italienare kunde vara strukturerade arbetsmyror. Det blev i...

Ett besök på Vilhelmsdals Gårdsmejeri
Inlägg

Ett besök på Vilhelmsdals Gårdsmejeri

Vilhelmsdals Gårdsmejeri har förorsakat mig mången huvudvärk de senaste tre åren. Under varenda semestervecka i östra Skåne har jag tänkt att; -Näh, nu ska vi åka till gårdsmejeriet banne mig, men varenda år åker jag hem igen utan att fått smaka de små underverken. I år blev det annolunda. Nu har jag fått lugn.

Änglunda från Jürss och ett gott tjut från södra Frankrike
Inlägg

Änglunda från Jürss och ett gott tjut från södra Frankrike

Änglundaosten från Jürss Mejeri är en kittost med ganska spänstig konsistens. Jag upplevde den som en väldigt snäll kittost med utpräglad smör- och nötsmak. Kanten på osten ger den där lilla extra upplevelsen av smakrikedom! Det finns en viss likhet vid en Reblochon eller Livarot, tycker jag. Osten avnjöts på terrassen med en flaska vitt....

Allt bakas med durumvete på bageriet Hven Durum
Inlägg

Allt bakas med durumvete på bageriet Hven Durum

Ett givet stopp på Ven är Hven Durum alldeles intill Tycho Brahes museum. På Ven odlas durumvete vilket i sig inte låter så konstigt, men det är det. Egentligen. Det finns nämligen inte så många platser i våra breddgrader som lämpar sig att odla detta ädla vete. Vore kul att prova att göra äkta svensk...