Tagg: Opastöriserad

Hem Opastöriserad
Portugisisk afton, uma noite a recordar
Inlägg

Portugisisk afton, uma noite a recordar

Ja, det är inte lätt att sammanfatta kvällen utan att utbrista i både ett eller flera ”holy-schmolys!”. En portugisisk afton med Niklas J. Vin, mat och lite, lite ost. Några stödord från kvällen: 10 pers, 15 flaskor minst, Alvarinho, Migas, Moscatel, Colares, Douro, unkna sockor, 1987, 1970, 1960, 1948 och 1871(!).

Brie de Meaux – kungen av vitmögelostar
Inlägg

Brie de Meaux – kungen av vitmögelostar

Brie – en av de mest kända vitmögelostarna. Brie-osten har fått sitt namn från provinsen Brie öster om Paris och ostarna har självklart sin AOC-status (1980). För att göra saker och ting lite svårare finns det självklart en hel hoper olika Brie-ostar. Men det är ju inte dom det ska handla om! Näh, det är...

Pecorino, comté och tryffelhonung
Inlägg

Pecorino, comté och tryffelhonung

Någonting efter maten? Varför inte några få ostar med tillbehör och en god Sauvignon Blanc. En väldigt liten ostbricka. Inga frukter, kex eller dylikt. Näh, ibland räcker det med det lilla. Jag kan starkt rekommendera något som jag tycker är himla gott. En pecorino med tryffelhonung och en god Sauvignon Blanc. Det är allt som...

Gorgonzola – en ost med brett register
Inlägg

Gorgonzola – en ost med brett register

Vem kan segla förutan vind? Vem kan ro utan åror? Vem kan skiljas från vännen sin utan att fälla tårar? Vem leva ett helt liv utan att avnjuta en perfekt mogen gorgonzola? Det är dags för en italiensk klassiker, minst lika känd som Parmigiano Reggiano. Gorgonzola, bara namnet får en styvnackad hårdostälskare att frusta. Gorrrggonzzzolaah!...

Brebis från pyrenéerna
Inlägg

Brebis från pyrenéerna

Ahh, hur många goda ostar finns det inte? Här en halvindustritillverkad fårost från Aquitaine i pyrenéerna. Brebis betyder får på franska. Brebis tillverkas på både pastöriserad och opastöriserad fårmjölk, men det är vanligare att våra ostbutiker tar hem den opastöriserade. Det här exemplaret är levererat av Herve Mons från MonS Fromagerie i Roanne, Frankrike. Herve...

Gran Cru di Grotta di Brisigbella
Inlägg

Gran Cru di Grotta di Brisigbella

Vilket kort och kott betyder grottlagrad opastöriserad pecorino. Pecorino-ost är alltid gjord på fårmjölk vilket gör att den får den karaktäristiska och syrligt salta smaken. Pecora betyder får på italienska. En Pecorino-ost kan vara både mjuk och hård beroende på vilken mognadsgrad den har. Vissa ska vara mjuka och relativt milda i smaken medan andra...

Taleggio – Lombardiets stolthet
Inlägg

Taleggio – Lombardiets stolthet

Taleggio – en italiensk favorit. En av många kanske ska tilläggas. Osten kommer inte långt ifrån den flygplats du landar på när du åker med RyanAir till Milano.. just det Bergamo. Till alla Glenn därute kan ju tilläggas att Bergamos fotbollslag heter Atalanta! Staden Val Taleggio som osten härstammar ifrån ligger alldeles norr om Bergamo....

Saint Marcellin
Inlägg

Saint Marcellin

Saint Marcellin är en liten ort nära Lyon. Här tillverkas en trevlig liten ost med samma namn. Det är en vitmögelost av opastöriserad komjölk som beroende på mognad har en vit yta eller ett blåmögel på utsidan. I en torr version kallas osten även för Séchon.