Who Cut the Cheeze?Ost, mat, vin och öl

Tagg -Opastöriserad

Charolais

Förra gången en redig bit charolais passerade gomseglet inhandlades den från Androuet – osten var redigt lagrad men med en perfekt syrlighet och härlig smakbalans, som gjord för en röd bourgogne. Osten dagen köpte jag på Mi Piace och var lite...

Fouchtre-de-Vache

Tillbaka i Frankrike efter en sejour bland de italienska surkörsbären. Fouchtre-de-Vache från Androuet på Nybrogatan har det där jag suktat efter. Mjölkig, smörig och med en gulvit spånplatta till yta – som givetvis inte behöver ätas upp...

Saint Marcellin

En favorit i repris. För nästan två år sedan bloggade jag om St Marcellin – den lagrade varianten som nästan är rinnande (affiné à la Lyonnaise). Nu är det dags för den lite mer vanliga sorten, utan mögel. Och utan den stickiga smaken. Jag...

Sainte-Maure de Touraine

En klassisk getost från Loire (Indre-et-Loire) i centrala Frankrike. Eftersom Kinna redan bloggat utförligt om osten för sisådär 48 timmar sedan så får väl bidra med några fina vintips istället. Längre in i landet i Övre Loire där klimatet lite...

Roquefort

Roquefort – kungen av grönmögelostar. Stark som få, möglig som tusan och gjord av fårmjölk. Det är faktiskt en av få grönmögelostar som är tillverkad av just fårmjölk – de flesta är av komjölk. Men vi svenskar borde ha lätt att komma...

Etivaz

Ibland funderar jag på hur saker och ting produceras. När jag tänker på osttillverkning – särskilt från Frankrike, Italien och Schweiz får jag nästan alltid überromantiska bilder under kalufsen. Med überromantik menar jag det hantverksmässiga...

Tomme du Berger – en god blandning

Tomme du Berger är en, bland många flera kan tilläggas, ost som jag inte lagt märke till och jag kan faktiskt drista mig att säga att den nu tillhör favoriterna. I andra poster här nedan kan du hitta Chimays kittost: Chimay Grand Cru som även den är...

Who Cut the Cheeze?