Tagg: Opastöriserad

Charolais

Förra gången en redig bit charolais passerade gomseglet inhandlades den från Androuet - osten var redigt lagrad men med en perfekt syrlighet och härlig smakbalans, som gjord för en röd...

/ februari 8, 2012

Coulommiers – inte en dum Brieost

Brieostar måste vara en av världens mest kända och den mest plagierade av alla ostar. Brie de Meaux, Brie de Melun och Coulommiers är de klassiska namnen och får endast...

/ april 14, 2011

Det vita guldet från södra Frankrike

Som den ostnörd jag är prenumerar jag givetvis på Androuets nyhetsbrev. I förra veckan damp ned det ned ett som berättade om det vita guldet söder om Dijon. Inspirerad av...

/ april 5, 2011

Ami du Chambertin – en passning till Chez Sofia

Hallå Sofia, jag kan inte kommentera på din blogg. Jag känner mig utanför! 😉 Chambertins vän - l' Ami Du Chambertin skapades på 1950-talet av Raymond Gaugry. Detta är orginalet...

/ september 22, 2010

Fouchtre-de-Vache

Tillbaka i Frankrike efter en sejour bland de italienska surkörsbären. Fouchtre-de-Vache från Androuet på Nybrogatan har det där jag suktat efter. Mjölkig, smörig och med en gulvit spånplatta till yta...

/ augusti 28, 2010

Saint Marcellin

En favorit i repris. För nästan två år sedan bloggade jag om St Marcellin - den lagrade varianten som nästan är rinnande (affiné à la Lyonnaise). Nu är det dags...

/ juli 30, 2010

Sainte-Maure de Touraine

En klassisk getost från Loire (Indre-et-Loire) i centrala Frankrike. Eftersom Kinna redan bloggat utförligt om osten för sisådär 48 timmar sedan så får väl bidra med några fina vintips istället....

/ april 23, 2010

Roquefort

Roquefort - kungen av grönmögelostar. Stark som få, möglig som tusan och gjord av fårmjölk. Det är faktiskt en av få grönmögelostar som är tillverkad av just fårmjölk - de...

/ juni 28, 2009

Etivaz

Ibland funderar jag på hur saker och ting produceras. När jag tänker på osttillverkning - särskilt från Frankrike, Italien och Schweiz får jag nästan alltid überromantiska bilder under kalufsen. Med...

/ mars 7, 2009

Tomme du Berger – en god blandning

Tomme du Berger är en, bland många flera kan tilläggas, ost som jag inte lagt märke till och jag kan faktiskt drista mig att säga att den nu tillhör favoriterna....

/ februari 28, 2009