Tagg: Opastöriserad

Hem Opastöriserad
Charolais
Inlägg

Charolais

Förra gången en redig bit charolais passerade gomseglet inhandlades den från Androuet – osten var redigt lagrad men med en perfekt syrlighet och härlig smakbalans, som gjord för en röd bourgogne. Osten dagen köpte jag på Mi Piace och var lite kladdig på utsidan och med en trevlig krämighet – den hade inte kommit lika...

Coulommiers – inte en dum Brieost
Inlägg

Coulommiers – inte en dum Brieost

Brieostar måste vara en av världens mest kända och den mest plagierade av alla ostar. Brie de Meaux, Brie de Melun och Coulommiers är de klassiska namnen och får endast tillverkas i de specifierade områdena öster om Paris – Brieland.

Det vita guldet från södra Frankrike
Inlägg

Det vita guldet från södra Frankrike

Som den ostnörd jag är prenumerar jag givetvis på Androuets nyhetsbrev. I förra veckan damp ned det ned ett som berättade om det vita guldet söder om Dijon.

Ami du Chambertin – en passning till Chez Sofia
Inlägg

Ami du Chambertin – en passning till Chez Sofia

Hallå Sofia, jag kan inte kommentera på din blogg. Jag känner mig utanför! 😉 Chambertins vän – l’ Ami Du Chambertin skapades på 1950-talet av Raymond Gaugry. Detta är orginalet och hittas som så många andra franska ostar av hög klass i ostbutiken Androuet på Nybrogatan i el Stocolmo. Epoisses är den lite större släktingen...

Fouchtre-de-Vache
Inlägg

Fouchtre-de-Vache

Tillbaka i Frankrike efter en sejour bland de italienska surkörsbären. Fouchtre-de-Vache från Androuet på Nybrogatan har det där jag suktat efter. Mjölkig, smörig och med en gulvit spånplatta till yta – som givetvis inte behöver ätas upp. Osten är enligt personalen på Androuet väldigt svår att få tag på utanför hemregionen Auvergne. Hmm, vilket borde...

Saint Marcellin
Inlägg

Saint Marcellin

En favorit i repris. För nästan två år sedan bloggade jag om St Marcellin – den lagrade varianten som nästan är rinnande (affiné à la Lyonnaise). Nu är det dags för den lite mer vanliga sorten, utan mögel. Och utan den stickiga smaken. Jag gillar helt klart denna variant bättre. Mjukt sirlig i munnen. Krämig...

Sainte-Maure de Touraine
Inlägg

Sainte-Maure de Touraine

En klassisk getost från Loire (Indre-et-Loire) i centrala Frankrike. Eftersom Kinna redan bloggat utförligt om osten för sisådär 48 timmar sedan så får väl bidra med några fina vintips istället. Längre in i landet i Övre Loire där klimatet lite svalare hittas appellationerna Sancerre och Pouilly-Fumé – på varsin sida av floden Loire. Appellationerna är...

Roquefort
Inlägg

Roquefort

Roquefort – kungen av grönmögelostar. Stark som få, möglig som tusan och gjord av fårmjölk. Det är faktiskt en av få grönmögelostar som är tillverkad av just fårmjölk – de flesta är av komjölk. Men vi svenskar borde ha lätt att komma ihåg detta faktum (Rockfåår). 😉

Etivaz
Inlägg

Etivaz

Ibland funderar jag på hur saker och ting produceras. När jag tänker på osttillverkning – särskilt från Frankrike, Italien och Schweiz får jag nästan alltid überromantiska bilder under kalufsen. Med überromantik menar jag det hantverksmässiga som andas kvalitet, glädje och omtanke och gärna med hela släkten inblandad. Utav den anledningen är det faktiskt värt att...

Tomme du Berger – en god blandning
Inlägg

Tomme du Berger – en god blandning

Tomme du Berger är en, bland många flera kan tilläggas, ost som jag inte lagt märke till och jag kan faktiskt drista mig att säga att den nu tillhör favoriterna. I andra poster här nedan kan du hitta Chimays kittost: Chimay Grand Cru som även den är en favorit. Sambandet klarnar säkert om jag säger...