Tagg: Italien

Hem Italien
Bolzano Pinot Nero Riserva 2006
Inlägg

Bolzano Pinot Nero Riserva 2006

Till middagen igår avnjöts ett vin som Systembolaget sänkt priset på. Från 143 kr till 115 kr, vilket gör att det känns lite lättare att spontanhandla. Egentligen var jag inte ute efter dylik men den liksom bet sig kvar med sitt naggande pris. Jag har ingen erfarenhet av en italiensk Pinot Noir (Pinot Nero) så...

Taleggio- och salviafylld kycklingfilé med risotto Milanese
Inlägg

Taleggio- och salviafylld kycklingfilé med risotto Milanese

Pjuh, tillbaka i Italien igen efter trevliga irrfärder på den iberiska halvön. Idag är det den nordliga delen av stöveln som står till grund för måltiden. Självklart handlar det om ost och det är taleggio som får bevisa sina matlagningsegenskaper tillsammans med en Risotto Milanese. I risotton hamnar rikligt med Grana Padano-ost, även den från...

Un viaggio in Toscana
Inlägg

Un viaggio in Toscana

I april-maj 2008 tog vi Ryan Air till Pisa för vidare biltur till Grevé in Chianti i Toscana. Det tar tydligen ett år att få ändan ur vagnen och göra nåt av bilderna. Det här var en resa som jag drömt om många gånger. Tänk att bila runt i Italien och särskilt Tuscany (ni kommert...

Ett till vin till ost och dessert
Inlägg

Ett till vin till ost och dessert

Amarone della Valpolicella är ett ganska speciellt vin. Vinet har en hög alkoholhalt (ända upp till 17.5% har jag sett) och druvorna har torkat i minst tre månader innan de pressas. Druvorna i Amarone heter allt som oftast Corvina, Molinara och Rondinella. Hemvisten är en bit öster om Gardasjön i Veneto i nordliga delen av...

Ravioli med gorgonzolasås
Inlägg

Ravioli med gorgonzolasås

Eftersom jag blivit väldigt inspirerad av att göra egen pasta kommer här till allas förskräckelse ännu ett litet inlägg. Och på köpet kan jag bidra med en och annan klantighet. Som tack för att du läser.. vänta sluta inte nu!

Gorgonzola – en ost med brett register
Inlägg

Gorgonzola – en ost med brett register

Vem kan segla förutan vind? Vem kan ro utan åror? Vem kan skiljas från vännen sin utan att fälla tårar? Vem leva ett helt liv utan att avnjuta en perfekt mogen gorgonzola? Det är dags för en italiensk klassiker, minst lika känd som Parmigiano Reggiano. Gorgonzola, bara namnet får en styvnackad hårdostälskare att frusta. Gorrrggonzzzolaah!...

Ett vin till ost och dessert
Inlägg

Ett vin till ost och dessert

Ett halvsött norditalienskt vin av typen Recioto är som gjord för att avnjutas till ost och desserter. Särskilt desserter med kakao, en Tiramisu passar också alldeles ypperligt. Just Reciotovinet är en venetiansk specialitet som har en lång historia. De röda druvorna skördas för hand, oftast i slutet av september. Druvorna får sedan torka på långa...

Gran Cru di Grotta di Brisigbella
Inlägg

Gran Cru di Grotta di Brisigbella

Vilket kort och kott betyder grottlagrad opastöriserad pecorino. Pecorino-ost är alltid gjord på fårmjölk vilket gör att den får den karaktäristiska och syrligt salta smaken. Pecora betyder får på italienska. En Pecorino-ost kan vara både mjuk och hård beroende på vilken mognadsgrad den har. Vissa ska vara mjuka och relativt milda i smaken medan andra...

Terreno Vin Santo – Heligt vin
Inlägg

Terreno Vin Santo – Heligt vin

Då var det heliga vinet slut, urdrycket, uppsupet. En trevlig liten flaska som inhandlats på Terrenos vingård i hjärtat av Toskana i april. Det var inte det enda vinet vi fick med oss, men det var den enda som fått stå oöppnad… tills nyss då. Vin Santo är ett sött vin ofta gjord på Trebbiano...

Tiramisu
Inlägg

Tiramisu

Lite väl mycket italienskt nu. Men vara bara tvungen att själv försöka göra en tiramisu med inspiration från restaurangen Linguini. Det ska bli intressant och se om den blir lika god! I så fall handlar det nog mest om nybörjartur. Tiramisu Ricetta per quattro genti 4st ägg (dela upp i vitor och gulor) 2 krm...