Tagg: Italien

Hem Italien
Carls Deli – nya lunchhaket i Hötorgshallen
Inlägg

Carls Deli – nya lunchhaket i Hötorgshallen

Så är det äntligen färdigtställt – den lilla 20 platsers pasterian hos Carls Deli. Det är bara att gå dit för att bli italienare för en timme. Är ni ett gäng så dela gärna på en ost- och charkplatta – mer än lovligt gott med färkskuren finchark. Testa också Fagiolin om den är uppsatt som...

Parmesanosttillverkning hos La Madonnina i Salsomaggiore Terme i provinsen Emilia Romagna
Inlägg

Parmesanosttillverkning hos La Madonnina i Salsomaggiore Terme i provinsen Emilia Romagna

En liten dröm har gått i uppfyllelse. Under mina fyra år som nördig ostbloggare har jag liksom aldrig vågat greppa ämnet parmesanost riktigt. Dels har jag aldrig förstått klasificeringen eller lärt känna några producenter (det står ju inte på osten direkt!) – parmesan har helt enkelt känts för opersonligt. Men nu när jag faktiskt besökt...

Fontanafredda Barolo 1985
Inlägg

Fontanafredda Barolo 1985

Ett ängsligt väntande – det var ju för billigt för att vara sant. Enligt säljaren på ebay postade han paketet den 8 februari och igår frågade jag en aning försynt om han visste status eller hade ett sändningsnummer. Varken Posten, DHL eller UPS hade något att förtälja när jag ringde. Aja, det får gå som...

Giuseppe Rinaldi i Barolo och Massolino i Serralunga
Inlägg

Giuseppe Rinaldi i Barolo och Massolino i Serralunga

Cantina Giuseppe Rinaldi Cantina Giuseppe Rinaldi åker du förbi precis när du lämnar den lilla byn Barolo på väg mot Montforte d’Alba. Rinaldiklanen går tillbaka fem generationer tills slutet på 1800-talet. På den tiden sålde de sina druvor till Falettifamiljen och gjorde så ända tills 1920 då de tillslut satte sin egna flagga på toppvingårdar...

Pasta pomodori med buffelmozzarella och ett glas Douro 2007
Inlägg

Pasta pomodori med buffelmozzarella och ett glas Douro 2007

Försommar och balkongbilder. Undrar hur många ggr de där prickarna kommer vara med på bild denna sommar? Måånga gånger… Ibland är det inte dumt med något lättlagat och snabbt ätet. Jag gillar det, särskilt när vi har en liten kille som alltid vill något speciellt när det är dags att sätta tänderna i något. Hemkokt...

Burratina Di Corato
Inlägg

Burratina Di Corato

Ja, di där italienarna alltså. Vad sägs om en sorts mozzarella fast på ett lite mer syndigt vis. Burrata är en sorts färsk buffelmozzarella injicerad med grädde. Ytterhöljet är gjort som en påse av buffelmozzarella medans innanmätet är fylld med mozzarellabitar (det som blir kvar från den vanliga produktionen) och färsk grädde. Burrata betyder ‘smörad’ ...

Doyouwine?
Inlägg

Doyouwine?

När jag semestrade/var på studiebesök i Piemonte-regionen i oktober 2010 träffade jag Albas ledande, men mycket lilla, webbyrå: BluLab. Det visade sig snabbt att människorna var lika frälsta som jag utav mat och viner från regionen – inte svårt att förstå med det utbudet, pjuuh!

Testun Al Barolo – berusad ost
Inlägg

Testun Al Barolo – berusad ost

Det finns ett antal produkter som drar nytta av vinframställningens restprodukt: marmelader, ripasso-vin, sprit och som tur är ost. Testun Al Barolo marinerad och lagrad i pressrester från Barolo-produktionen. Den är lite speciell, vissa år är den inte alls god, andra år är den fantastisk. Det finns såklart flera varianter av osten, vissa producenter tillverkar...

Aglianico i variation
Inlägg

Aglianico i variation

Även om jag gillar fransk ost föredrar jag vin från Italien just nu. För ett tag sedan var det Viniks sköna gröna viner, främst från Languedoc i sydfrankrike som med stor förnöjsamhet slunkit ned – både till mat och som sällskap i soffan. Men nu är det faktiskt syditalienska vinos tillverkade av druvan Aglianico som...

Pecorino och tryffelhonung
Inlägg

Pecorino och tryffelhonung

Att ost och honung kan vara så gott! Välj en valfri pecorino och köp en liten burk av denna gudomliga honung så är himlen nära. Självklart går det att gnaga på osten helt allena. Pecorino är en fårost från Italien, den kan köpas både färsk och hård, som vi är vana vid. Varianter: Romano (fr....