Tagg: Hårdost

Hem Hårdost
Comté vs Beaufort d’Alpage
Inlägg

Comté vs Beaufort d’Alpage

Det blev visst värsta uppehållet. Fast jag har inte haft någon semester. Tvärtom. Jag har hunnit med massor av annat som till exempel att byta blöjor, gjort gulaschgryta på 2.5 kg högrev från Sovel samt flyttat ur ett kontor och in i nästa lilla krypin. Men när sommaren biter sig kvar med trevliga 20+ grader, ja...

Tyska viner till Comté
Inlägg

Tyska viner till Comté

Det finns ju annan Pinot Noir än den som odlas i Bourgogne, Frankrike. Vinerna är i alla fall bra mycket billigare någon annanstans än i just Bourgogne. Jag har tidigare framhållit Comté som en god följeslagare till det kryddiga vinet och tänkte att en riesling passar minst lika bra – i alla fall en halvtorr...

Äntligen vår och dags för årets skönaste vin till ost
Inlägg

Äntligen vår och dags för årets skönaste vin till ost

Väntan är över! I april och maj släpptes två viner från kommunen Arbois i departementet Jura i östra Frankrike (Franska Alperna) på systembolaget. Ett vitt vin från Jura är minst sagt lite speciellt; antingen älskar du det eller så hatar du det. Hursom, det omöjligt att bestrida dess fantastiska egenskaper till en bit ost. Gillar...

Testun Al Barolo – berusad ost
Inlägg

Testun Al Barolo – berusad ost

Det finns ett antal produkter som drar nytta av vinframställningens restprodukt: marmelader, ripasso-vin, sprit och som tur är ost. Testun Al Barolo marinerad och lagrad i pressrester från Barolo-produktionen. Den är lite speciell, vissa år är den inte alls god, andra år är den fantastisk. Det finns såklart flera varianter av osten, vissa producenter tillverkar...

Grana Trentino
Inlägg

Grana Trentino

En Parmigiano eller en grana i alla ära men ibland måste man ju förnya sig lite. Gled förbi A Tavola på odengatan en fredag efter jobbet för att köpa det obligatoriska helggodiset. Jag fick lite godsaker med mig hem, bland annat en ost från Segno di Tio (Trento) i de italienska alperna. Jag har försökt...

Mimolette – Ost eller morot?
Inlägg

Mimolette – Ost eller morot?

En ost som har samma färg som en morot? What’s with that? Mimolette  – Boule de Lille Osten Mimolette tillverkas på nästan samma vis som en Edamer. Det var under importförbudet på 1700-talet som fransoserna tvingades göra sin egen edamerost… en annan historia om Mimolettes uppkomst är att Louis den 14:e efterfrågade en edamerliknande ost,...

Tomme de Savoie
Inlägg

Tomme de Savoie

Sort: Komjölk Ursprung: Savoien, Frankrike Osten Tomme de Savoie är en trevlig bekantskap. En halvhård, relativt smal ost med mild bred smak. Under tidigare århundraden betraktades den dock som den fattiges ost på grund av att den tillverkades av en stor andel skummjölk. Den ”riktiga” mjölken användes till att göra finare ostar eller smör. Savoien...