Tagg: Frankrike

Charolais från Bourgogne

Nehe, nu är det dags för lite getost. Första inlägget! Förstår inte varför jag dröjt över ett halvår att få ändan ur får- och komjölkstunnan, jag gillar ju getost. Men...

/ mars 28, 2009

Tomme du Berger – en god blandning

Tomme du Berger är en, bland många flera kan tilläggas, ost som jag inte lagt märke till och jag kan faktiskt drista mig att säga att den nu tillhör favoriterna....

/ februari 28, 2009

Brie de Meaux – kungen av vitmögelostar

Brie - en av de mest kända vitmögelostarna. Brie-osten har fått sitt namn från provinsen Brie öster om Paris och ostarna har självklart sin AOC-status (1980). För att göra saker...

/ december 31, 2008

Brebis från pyrenéerna

Ahh, hur många goda ostar finns det inte? Här en halvindustritillverkad fårost från Aquitaine i pyrenéerna. Brebis betyder får på franska. Brebis tillverkas på både pastöriserad och opastöriserad fårmjölk, men...

/ november 25, 2008

Mimolette – Ost eller morot?

En ost som har samma färg som en morot? What's with that? Mimolette  - Boule de Lille Osten Mimolette tillverkas på nästan samma vis som en Edamer. Det var under...

/ september 20, 2008

St Agur – Miiild och kräämig!

Jag gillar ju detta alltså.. En standard blåmögelost gjord på pastöriserad komjölk som kan hittas lite varstans i våra dagligvarubutiker. Den är mild och krämig med en gräddvit färg och...

/ september 19, 2008

Tomme de Savoie

Sort: Komjölk Ursprung: Savoien, Frankrike Osten Tomme de Savoie är en trevlig bekantskap. En halvhård, relativt smal ost med mild bred smak. Under tidigare århundraden betraktades den dock som den...

/ september 7, 2008

VDN – Domaine Pouderoux 2003

Vins Doux Naturels - Ett sött vin, som gjort för kakaostinna desserter eller smakrika ostar. Druvan är grenache noir från 30-50 år gamla vinstockar vid Pyreneérnas fot. Distriktet Maury ligger...

/ augusti 24, 2008

Saint Marcellin

Saint Marcellin är en liten ort nära Lyon. Här tillverkas en trevlig liten ost med samma namn. Det är en vitmögelost av opastöriserad komjölk som beroende på mognad har en...

/ augusti 21, 2008