Who Cut the Cheeze?Ost, mat, vin och öl

Tagg -Frankrike

Charolais från Bourgogne

Nehe, nu är det dags för lite getost. Första inlägget! Förstår inte varför jag dröjt över ett halvår att få ändan ur får- och komjölkstunnan, jag gillar ju getost. Men nu är det så dags, och igår besökte jag äntligen Androuets ostbutik vid Dramaten...

Tomme du Berger – en god blandning

Tomme du Berger är en, bland många flera kan tilläggas, ost som jag inte lagt märke till och jag kan faktiskt drista mig att säga att den nu tillhör favoriterna. I andra poster här nedan kan du hitta Chimays kittost: Chimay Grand Cru som även den är...

Brebis från pyrenéerna

Ahh, hur många goda ostar finns det inte? Här en halvindustritillverkad fårost från Aquitaine i pyrenéerna. Brebis betyder får på franska. Brebis tillverkas på både pastöriserad och opastöriserad fårmjölk, men det är vanligare att våra ostbutiker...

Mimolette – Ost eller morot?

En ost som har samma färg som en morot? What’s with that? Mimolette  – Boule de Lille Osten Mimolette tillverkas på nästan samma vis som en Edamer. Det var under importförbudet på 1700-talet som fransoserna tvingades göra sin egen...

Tomme de Savoie

Sort: Komjölk Ursprung: Savoien, Frankrike Osten Tomme de Savoie är en trevlig bekantskap. En halvhård, relativt smal ost med mild bred smak. Under tidigare århundraden betraktades den dock som den fattiges ost på grund av att den tillverkades av en...

VDN – Domaine Pouderoux 2003

Vins Doux Naturels – Ett sött vin, som gjort för kakaostinna desserter eller smakrika ostar. Druvan är grenache noir från 30-50 år gamla vinstockar vid Pyreneérnas fot. Distriktet Maury ligger i vidsträckta Languedoc Roussillon.

Saint Marcellin

Saint Marcellin är en liten ort nära Lyon. Här tillverkas en trevlig liten ost med samma namn. Det är en vitmögelost av opastöriserad komjölk som beroende på mognad har en vit yta eller ett blåmögel på utsidan. I en torr version kallas osten även...

Who Cut the Cheeze?