Tagg: Frankrike

Hem Frankrike
Charolais från Bourgogne
Inlägg

Charolais från Bourgogne

Nehe, nu är det dags för lite getost. Första inlägget! Förstår inte varför jag dröjt över ett halvår att få ändan ur får- och komjölkstunnan, jag gillar ju getost. Men nu är det så dags, och igår besökte jag äntligen Androuets ostbutik vid Dramaten. Här hittas fantastiska getostar – och andra förstås. Sortimentet är franskt,...

Tomme du Berger – en god blandning
Inlägg

Tomme du Berger – en god blandning

Tomme du Berger är en, bland många flera kan tilläggas, ost som jag inte lagt märke till och jag kan faktiskt drista mig att säga att den nu tillhör favoriterna. I andra poster här nedan kan du hitta Chimays kittost: Chimay Grand Cru som även den är en favorit. Sambandet klarnar säkert om jag säger...

Brie de Meaux – kungen av vitmögelostar
Inlägg

Brie de Meaux – kungen av vitmögelostar

Brie – en av de mest kända vitmögelostarna. Brie-osten har fått sitt namn från provinsen Brie öster om Paris och ostarna har självklart sin AOC-status (1980). För att göra saker och ting lite svårare finns det självklart en hel hoper olika Brie-ostar. Men det är ju inte dom det ska handla om! Näh, det är...

Brebis från pyrenéerna
Inlägg

Brebis från pyrenéerna

Ahh, hur många goda ostar finns det inte? Här en halvindustritillverkad fårost från Aquitaine i pyrenéerna. Brebis betyder får på franska. Brebis tillverkas på både pastöriserad och opastöriserad fårmjölk, men det är vanligare att våra ostbutiker tar hem den opastöriserade. Det här exemplaret är levererat av Herve Mons från MonS Fromagerie i Roanne, Frankrike. Herve...

Mimolette – Ost eller morot?
Inlägg

Mimolette – Ost eller morot?

En ost som har samma färg som en morot? What’s with that? Mimolette  – Boule de Lille Osten Mimolette tillverkas på nästan samma vis som en Edamer. Det var under importförbudet på 1700-talet som fransoserna tvingades göra sin egen edamerost… en annan historia om Mimolettes uppkomst är att Louis den 14:e efterfrågade en edamerliknande ost,...

St Agur – Miiild och kräämig!
Inlägg

St Agur – Miiild och kräämig!

Jag gillar ju detta alltså.. En standard blåmögelost gjord på pastöriserad komjölk som kan hittas lite varstans i våra dagligvarubutiker. Den är mild och krämig med en gräddvit färg och det enda tillbehör som behövs är ett schysst vin och ett valfritt finger eller två.

Tomme de Savoie
Inlägg

Tomme de Savoie

Sort: Komjölk Ursprung: Savoien, Frankrike Osten Tomme de Savoie är en trevlig bekantskap. En halvhård, relativt smal ost med mild bred smak. Under tidigare århundraden betraktades den dock som den fattiges ost på grund av att den tillverkades av en stor andel skummjölk. Den ”riktiga” mjölken användes till att göra finare ostar eller smör. Savoien...

VDN – Domaine Pouderoux 2003
Inlägg

VDN – Domaine Pouderoux 2003

Vins Doux Naturels – Ett sött vin, som gjort för kakaostinna desserter eller smakrika ostar. Druvan är grenache noir från 30-50 år gamla vinstockar vid Pyreneérnas fot. Distriktet Maury ligger i vidsträckta Languedoc Roussillon.

Saint Marcellin
Inlägg

Saint Marcellin

Saint Marcellin är en liten ort nära Lyon. Här tillverkas en trevlig liten ost med samma namn. Det är en vitmögelost av opastöriserad komjölk som beroende på mognad har en vit yta eller ett blåmögel på utsidan. I en torr version kallas osten även för Séchon.