Tagg: Frankrike

Foto: Nina Broberg

Ost med tillbehör till nyår

Tredje och sista inlägget (publ. imorgon) om ost på IKEAS Livet Hemma-blogg handlar såklart om lite god dito till nyår. Efter år av flitigt hårdostsmaskande har Comté blivit en favorit,...

/ december 27, 2010

Vacherin Haut Doubs – direkt från ugnen

Vacherin Mont d'Or/ Haut Doubs är en åh-så trevlig ost just nu i vintermörkret. Den är i säsong och hittas i våra ostbutiker (Mi Piace i Sickla och Huddinge har...

/ december 12, 2010

Ami du Chambertin – en passning till Chez Sofia

Hallå Sofia, jag kan inte kommentera på din blogg. Jag känner mig utanför! 😉 Chambertins vän - l' Ami Du Chambertin skapades på 1950-talet av Raymond Gaugry. Detta är orginalet...

/ september 22, 2010

Comté och en Pinot från Nya Världen

När vin och ost kostar lika mycket uppstår kärlek. Läs mer

/ september 12, 2010

Tomme Crayeuse

Tom Cruise är en grottlagrad ost tillverkad av komjölk från Rhônealperna. Osten är historiskt sett inte speciellt gammal - drygt ett decennium. En mognadslagrare från Savioen; Max Schmidhauser ville skapa...

/ september 10, 2010

Fouchtre-de-Vache

Tillbaka i Frankrike efter en sejour bland de italienska surkörsbären. Fouchtre-de-Vache från Androuet på Nybrogatan har det där jag suktat efter. Mjölkig, smörig och med en gulvit spånplatta till yta...

/ augusti 28, 2010

Saint Marcellin

En favorit i repris. För nästan två år sedan bloggade jag om St Marcellin - den lagrade varianten som nästan är rinnande (affiné à la Lyonnaise). Nu är det dags...

/ juli 30, 2010

Sainte-Maure de Touraine

En klassisk getost från Loire (Indre-et-Loire) i centrala Frankrike. Eftersom Kinna redan bloggat utförligt om osten för sisådär 48 timmar sedan så får väl bidra med några fina vintips istället....

/ april 23, 2010

Roquefort

Roquefort - kungen av grönmögelostar. Stark som få, möglig som tusan och gjord av fårmjölk. Det är faktiskt en av få grönmögelostar som är tillverkad av just fårmjölk - de...

/ juni 28, 2009

Reblochon

Reblochon var första ost i Savoien-regionen som beviljats AOC, 1976. Osten görs av en blandning av opastöriserad mjölk från tre olika raser av kor: Abondance, Tarine och Montbéliarde. Födelsen av...

/ maj 10, 2009