Tagg: Frankrike

Fort d’Ambleteuse

Fort d'Ambelteuse är en ost från Pas de Calais i norra Frankrike och är av typen kittost. Denna variant tvättas ofta med cider under den 4 veckor korta lagringen. Osten är...

/ maj 4, 2013

Camille Giroud Clos des Chenes 1:er Cru 1998 & Epoisses Berthaut AOC

En av de verkligt stora ost- och vinkombinationerna (för mig) är kittosten Epoisses tillsammans med ett vin på druvan pinot noir - helst ett dylikt från Bourgogne. Det är inte...

/ maj 1, 2013

Gevrey-Chambertin 1996 + Ami du Chambertin 2012

För några månader sedan fick jag möjligheten att överta en låda med 'gammal' bourgogne (95-99) från den då traditionella vinfirman (negocianten) Maison Camille Giroud. Det var i början av 2000-talet...

/ mars 16, 2013

Comté och Keller Riesling 2010 trocken

Jag har ju hittills hävdat att halvsöt riesling is the shit till Comte och det är ju utan tvekan riktigt gott. Men det är ju precis lika gott med torr(are)...

/ augusti 6, 2012

Les Noëls de Montbenault 2010, Richard Leroy selection de VPK2881

Chenin Blanc Ska fatta mig kort eftersom vinet inte står att finna i riket Sverige (vad jag vet). Men ett alldeles strålande ostvin är det hursom. Les Noëls de Montbenault...

/ augusti 3, 2012

Ugnsbakad St Marcellin

Urban Deli på Nytorget har ett ganska digert utbud av godsaker från ostar, charkuterier till 'ta med hem'-mat och olivoljor. Och tusen andra saker. Ibland blir det lite svårt att...

/ juli 17, 2012

2008 Domaine du Pas Saint Martin Coteaux du Layon ”Les Mille Rocs”

Hur fint är det inte att sitta på balkongen en skön sommarkväll. Sonen är på strålande humör och likaså mamman ;). Det kanske beror på vinet. Det kanske beror på...

/ juni 6, 2012

Charolais

Förra gången en redig bit charolais passerade gomseglet inhandlades den från Androuet - osten var redigt lagrad men med en perfekt syrlighet och härlig smakbalans, som gjord för en röd...

/ februari 8, 2012

Comtégratinerad löksoppa med ett glas Chablis

Ibland är jag tvungen att kasta ut det gamla för att få plats med det nya. Jag pratar om ost här nu. Och ett fullt kylskåp. Fördelen med ett fullt...

/ januari 29, 2012

Typ ostfondue

Nu är det säsong för ugnsostarna! Riktigt gott tillsammans med något bra bröd, goda charkuterier och ett vitt vin - gärna en Chablis (chardonnay). En favorit i repris. Oftast gäller:...

/ januari 27, 2012