Tagg: Emilia Romagna

Hem Emilia Romagna
Il Casello Malvasia Frizzante – perfekt till charkuterier från Emilia-Romagna
Inlägg

Il Casello Malvasia Frizzante – perfekt till charkuterier från Emilia-Romagna

Kul att lära sig nåt nytt! Långlagrad parmaskinka av bättre kvalitet har ofta stor animalisk smak med en fin nötig och lite sötaktig ton. Tycker det är svårt att matcha dryck med skinka… ofta har det blivit nåt rött eftersom antipastotallriken ofta har andra köttiga inslag. Lika ofta har skinkan blivit sist kvar. Det kommer...

Torta Fritta-kväll hos Bertazzoni 4 dec
Inlägg

Torta Fritta-kväll hos Bertazzoni 4 dec

Emilia-Romagna är känt för sin utsökta matkultur och området kallas ofta Italiens skafferi. Här tillverkas Prosciutto di Parma, Parmigiano Reggiano, olika salamis och Aceto Balsamico di Modena utav högsta kvalitet och infödingarna här i området formligen frossar i sig chark av högsta klass. Inte bara fet lardo och mortadella utan för oss svennar heeelt okända...

La Mia Trebbiano med Parmesan & Culatello
Inlägg

La Mia Trebbiano med Parmesan & Culatello

Jag håller på och testar mig igenom några viner jag inte provat från mitt skötebarn TERRA DEL VINO. Bland annat har några obskyra flaskor från Camillo Donati pockat på uppmärksamhet så när min lilla låda landade utanför dörren är jag inte sen att ta fram kapsylöppnaren. Vinet härstammar från Emilia-Romagna, några mil söderut från Parma...

Allt du inte visste om Parmigiano Reggiano signerat Roberto
Inlägg

Allt du inte visste om Parmigiano Reggiano signerat Roberto

För något år sedan träffade jag Roberto Gatti. Roberto arbetar med import i liten skala – bland annat ost, parmesanost särskilt… men inte vilka som helst. Eftersom Roberto är ett vandrande parmesanostlexikon bad jag honom skriva ned det som han tycker är viktigt att förmedla till oss vanliga dödliga svenskar vad parmesanost egentligen är. Parmigiano...

Restaurangen La Vecchia Scoula i Vigoleno, Emilia Romagna
Inlägg

Restaurangen La Vecchia Scoula i Vigoleno, Emilia Romagna

Usch, vad många blogginlägg som blir liggande i malpåse. Men jag måste bara berätta om en riktigt trevlig restaurang i kommunen Piacenza i Emilia-Romagna. Riktningen är rakt västerut från Salsomaggiore Terme i Emilia Romagna och det tar cirka 20 minuter att ta sig till slottet Castello di Vigoleno som restaurangen är granne med. Först och...

På besök hos en producent av parmesan i Salsomaggiore del 3
Inlägg

På besök hos en producent av parmesan i Salsomaggiore del 3

Uh, väldigt långt mellan inläggen här numera. Får försöka ändra på det framöver. I maj besökte jag en parmesantillverkare i Salsomaggiore i provinsen Emilia-Romagna. Del 1 och 2 kan du läsa om du vill. Om jag kommer ihåg rätt så hade ostarna precis kommit från de stora karen och erhållit sitt vita band som gör...

Parmigiano Reggiano hos La Madonnina i Salsomaggiore Terme i provinsen Emilia Romagna del 2
Inlägg

Parmigiano Reggiano hos La Madonnina i Salsomaggiore Terme i provinsen Emilia Romagna del 2

Salsomaggiore Terme – en av de stora (den största!) klassiska kurorterna i Italien precis vid Apenninernas fot. Att Salsomaggiore blev en kurort beror på de underjordiska fickor som var fyllda med gas, olja och saltvatten rikt på mineraler och nyttiga salter. Dessa upptäcktes redan 200 fkr då romarna fann saltbäckar, illauktande landområden med gas och...