Tagg: Apulien

Hem Apulien
En av de bästa luncherna all time – Olio Intini i Alberobello
Inlägg

En av de bästa luncherna all time – Olio Intini i Alberobello

Jag, Mr Bertazzoni och Svenssonsmakaren åkte ju på en grabbhelg med Apuliens Smak-Roberto i september. Jag tänker ofta tillbaka på den resan. På maten, vinet, osten, platserna, skratten och inte minst olivoljan som Olio Intini tillverkar med den äran. Vi visste att vi skulle få besöka Pietro på Intini och få det förklarat hur fasen...

26 sep Tema Apulien
Inlägg

26 sep Tema Apulien

Sugen på vad Apulien har att erbjuda i mat-, olivolja- och vinväg? Bege dig till Bertazzonis showroom på Torsgatan 5a i Stockholm. Här kommer Roberto Carvutto (Apuliens Smak) och olivoljegurun Johan Blanche (boken Olivoljeguiden) guida er genom Olio Intini ‘s olivolja, mat och vin från trakten – allt från väldigt små tillverkare. Olio Intini är...

Olivoljeprovning med Johan Blanche
Inlägg

Olivoljeprovning med Johan Blanche

Alla som gillar god olivolja kan få sitt lystmäte fyllt den 12 juni. Då kommer olivoljegurun Johan Blanche tillsammans med Roberto att ge en masterclass i olivolja. Det blir med andra ord en riktigt trevlig kväll tillsammans med ett gäng olika olivoljor och det kommer även att bjudas på käk från Apulien. Förra olivoljeprovningen med...

Intini Cima di Mola – en annan olivolja
Inlägg

Intini Cima di Mola – en annan olivolja

Denna där Roberto på Apuliens Smak importerar några olika olivoljor från den lilla familjeproducenten Intini i Alberobello, Apulien. Intini startade sin verksamhet 1928 och tillverkar ett antal olika olivoljor, alla på traditionella inhemska oliver i olika utföranden; Monocultivar (en olivsort), Blend och Tradizionale (Classico, Fruttato). En av mina absoluta favoriter är Affiorato som är en...

Lammkorv goes Marocco till påsk – Korvhantverk
Inlägg

Lammkorv goes Marocco till påsk – Korvhantverk

Det har säkert inte gått någon förbi att jag gillar Korvhantverk. Fantastiska korvar av mycket bra råvaror. Just lammkorven är ett trevligt inslag på påskbordet. Jag tycker inte kryddningen slår över så att det endast skulle passa med cous-cous, nä, passar utmärkt även svennebananstyle med rostade rotsaker, fina morötter och en härligt syrlig röra –...

Livet på landet
Inlägg

Livet på landet

[soliloquy id=”5891″]   Apulien 21-25 september 2012 I september åkte jag med Apuliens Smak-Roberto till hans hemstad Gioia del Colle i Apulien. Resan bjöd på massor av nya bekantskaper – bland annat Angelo som jag i dagarna hjälpt ordna en hyfsad vinshop till. Det är lite kvar att göra på den sajten men det går...

Återigen parmesankorv med tomatsås och Orecchiette
Inlägg

Återigen parmesankorv med tomatsås och Orecchiette

En av våra mest snabba och populära rätter just nu är parmesankorv med tomatsås och pastan orecchiette eller cavatelli. Alla delar i maträtten är nästan värt ett omnämnande  – även fast krubbet är färdigt på 15 minuter blankt. Korven är från Korvhantverk, alltså helt utan tillsatser. Tomatsåsen har jag kokat själv i sisådär 3 timmar...

Bressan i Apulien
Inlägg

Bressan i Apulien

På kvällen den andra dagen i Gioia del Colle förklarar Roberto att han vill att vi ska träffa hans partner och vän Angelo Coluccia för att testa några viner. Angelo är väldigt kunnig om både mat och vin och han vurmar för det naturliga tillvägagångssättet att tillverka vin på och anser dessutom att svavel inte...

Mozzarella Pugliese
Inlägg

Mozzarella Pugliese

Ett besök på Caseficio Milano En avstickare till ett lokalt mejeri I Apulien tillverkas inte mozzarellan av buffelmjölk, förresten all mozzarella i grannregionen Kampanien tillverkas nog inte av buffelmjölk heller men i Apulien är det standard med vanlig vit komjölk (Mozzarella Pugliese). För att tillverka en riktigt god mozzarella måste du ha förstklassig mjölk med...

Terra Jovia Primitivo – Gioia del Colles jord
Inlägg

Terra Jovia Primitivo – Gioia del Colles jord

Primitivo – en liten introduktion Terra Jovia är en liten vinproducent i Gioia del Colle och själva anledningen till att vi är härnere i södra Italien överhuvudtaget. Vi ska testa att vara vinbönder för några dagar men först en liten introduktion om terroir och druvan Primitivo och lite bakgrundshistoria om företaget. Vinproducenten Terra Jovia arbetar...