Aglianico i variation

Hem Vin Aglianico i variation
Aglianico i variation

Även om jag gillar fransk ost föredrar jag vin från Italien just nu. För ett tag sedan var det Viniks sköna gröna viner, främst från Languedoc i sydfrankrike som med stor förnöjsamhet slunkit ned – både till mat och som sällskap i soffan. Men nu är det faktiskt syditalienska vinos tillverkade av druvan Aglianico som ofta får ackompanjera maten på bordet.

2004 Mastroberardino Taurasi Radici

Ett vin öppnat alldeles för tidigt, men jag har helt enkelt varken mängden vin eller tålamodet att vänta ut plonk som egentligen ska ligga till sig 10+ år. Så den här tänkte jag inte bälga i mig över en kväll utan Taurasin får snällt gå i skytteltrafik; glas/kyl/glas/kyl. Första dagen släpper inte vinet ifrån sig mycket kärlek; bittra körsbär och torkade frukter och en hel del ek. Smaken är ganska tuff med tanniner och ganska hög syra. Efter någon dag börjar det hända saker; söt tobak, läder och tjära samsas med svarta körsbär och torkade blommor. Smaken har tonats ned men behöver fortfarande en stor fet köttbit.

Min hovleverantör, den tyska nätfirman, säljer 2005(04:an har utgått) Mastroberardino Taurasi Radici och några andra riktigt trevliga viner som fått väldigt bra recensioner för ett litet pris:

Aglianico ”Cappellaccio” Riserva Castel del Monte DOC 2005 (Robert Parker ger 91p, läs mer om vinet via länken)
8.90 €

”Contado” Aglianico del Molise Riserva DOC 2007 (Piu Rosso ger den 90p, Gambero Rosso 3 glas och bäst prisvärde)
7.70 €

10 20 € i frakt.

Glömde; d’Angelos Aglianico del Vulture 2006 från Carlo Merolli för 85 dkk är också riktigt bra. Finare Vinare har testat.

Säg nåt

Ingen kommer se din mejladress.